Isparta'nın Eğirdir İlçesinde 800 Yıldır Kurulan Tarihi Pınar Pazarı Geleneği Sürdürülüyor

Mehmet Erbek ve Durmuş Genç - Eğirdir'de 800 yıldır kurulan tarihi Pınar Pazarı geleneği sürdürülüyor.

Selçuklu döneminden bu yana devam ettirilen bir gelenek olduğunu belirtilen Pınar Pazarı, Isparta, Antalya, Denizli, Burdur, Afyonkarahisar'dan gelen vatandaşların da katılımıyla Pınarpazarı Mahallesi'nde açıldı.

Yaklaşık 30 bin metrekare alanda kurulan pazarda, giyecek ve yiyeceklerin yanı sıra köylülerin hazırladıkları kurutmalıklar, et ve süt ürünleri de satışa sunuldu.

Özellikle köylüler tarafından organik olarak üretilen kuru sebzeler, baharatlar, et ve süt ürünlerine ulaşmak isteyen vatandaşların yoğun ilgisini gören pazarın önünde uzun araç kuyrukları oluşuyor.

Eğirdir Kaymakamı Yalçın Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzyıllardır kendi kimliğini bozmadan yaşatılan Pınar Pazarı geleneğinin, bölgeye ekonomik kazanç sağlamanın yanı sıra bölge halkı arasında birliktelik de sağladığını söyledi.

Pazarın ilk gününe yoğun bir katılım olduğunu ve bu durumdan memnuniyet duyduğunu dile getiren Yılmaz, ''Burası Türk insanının özel geleneklerinden bir tanesi. Bizden sonraki yöneticilerin de bu pazarı değer katarak devam ettirmesini diliyorum'' dedi.

-''Selçuklu kenti Eğirdir''-

Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral de pazarın Selçuklu döneminden bu yana süren bir gelenek olduğunu anlattı. Eğirdir'in bir Selçuklu kenti olduğunu hatırlatan Özmeral, şöyle konuştu:

''Kentimizde hala bir çok Selçuklu eseri ayakta duruyor. Bu pazar da onlardan bir tanesi. Eğirdir'in yol üzerinde olması, bölgenin imkanları, özellikle pazar alanında pınarın olması dolayısıyla burası bir alışveriş merkezi olarak kullanılıyor. Zamanla gelişiyor, özellikle kışlık ihtiyaçların temini bakımından önemli bir pazar hüviyetini kazanıyor. Bizler de bu geleneği devam ettiriyoruz.''

Pınar Pazarı'nın ağustos ayında başladığını ve ekim ayının sonlarına kadar her pazar günü kurulduğunu ifade eden Özmeral, pazara çevre ilçe ve beldelerin yanı sıra Afyon, Denizli ve Antalya'dan da yoğun katılım olduğunu vurguladı.

Pazarın ilk olarak hayvan alım satımı için kurulduğunu, zamanla bölge esnafının da alana gelmesiyle daha da büyüyerek bir buluşma merkezine dönüştüğünü dile getiren Özmeral, ''Önceleri Pınar Pazarı'nda kadınlar panayırı da yapılıyordu. Kadınların eğlenmesi ve kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmeleri için esnaf onlara özel malzemeler getirirdi. Zamanla bir çok adet geride kaldı, ama pazar hala devam ediyor'' dedi.

-İstediğin eti seç, tandır kebabı olarak hazırlansın-

Hayvan kesiminin de yapıldığı Pınar Pazarı'nda kasaplardan alınan etler, pazara adını veren pınarın yanındaki tandırlarda pişirilip sunuluyor. Ailesinin 6 kuşaktır kasaplık yaptığını belirten Mustafa Erdem, ''Dedemin dedesinin mesleği kasaplık. Ailemiz Osmanlı'dan bu yana kasaplık yapıyor. Eskiden burada 30'un üzerinde kasap olurdu. 2 bine yakın da küçükbaş hayvan getirilirdi. Hayvancılar yaylada besledikleri hayvanları buraya getirir, satardı. Pazar aramalarına gerek kalmazdı'' diye konuştu.

-Kadınlar el emeklerini satışa sunacak, oğullarına kız beğenecek-

Köylerde üretilen meyveden sebzeye, züccaciyeden giyim eşyasına birçok ürünün satıldığı pazarın son haftası, kadınlara özel kurulacak. Bölgede bir buluşma noktası haline gelen pazarda, yöre kadınları hazırladıkları el emeği, göz nuru eşyaları pazarda satışa sunacak.

Özellike kadınların ihtiyaçlarına yönelik kurulacak pazarda kadınlar, evlenme çağına gelmiş oğullarına da adetlere uygun olarak kız beğenecek.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA