Yumurtalamak İçin Dikili'yi Seçen Caretta Caretta Ağlara Takılarak Can Verdi

İzmir'in Dikili ilçesine geçen yıl yumurtulamak için gelen caretta carettalardan birisi daha balıkçı ağlarına takılarak öldü.

Yumurtalamak İçin Dikili'yi Seçen Caretta Caretta Ağlara Takılarak Can Verdi
Akdeniz kıyılarında yumurtladıkları 21 noktada sıcaklığın artması, buna bağlı olarak yumurtalardan hep dişi deniz kaplumbağası çıkması sebebiyle sayılarını arttırmak ve nesillerini korumak iç güdüsüyle Dikili sahillerini seçen caretta carettalardan biri daha ağlara takılmaktan kurtulamadı.

Yumurtlama hareketlerini incelemek üzere Dikili'de bulunan ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile Dikili Belediyesi'nin birlikte sürdürdükleri koruma projesinin başkanlığını yürüten DEÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, kıyıya vuran kaplumbağanın haberini alır almaz giderek kalp masajı uyguladı. Hayata döndürülemeyen caretta caretta, çevre sakinleri arasında büyük üzüntüye sebep oldu. Üzerinde gerekli incelemeler yapılan hayvana, bölge sakinlerince "Can" adı takıldı. Daha sonra da mezar kazılarak gömüldü.Prof. Dr. Çetin, caretta carettaların kuzeyde ilk defa bir yeri deniz temizliği ve iklim şartları sebebiyle yumurtlama alanı olarak belirlediğini söyledi.

Çetin, "Bu caretta caretta, balık ağlarına takılıp boğularak ölmüş. Caretta carettalar, iki saat su altında kalırsa havasızlıktan ölür. Yaptığımız incelemede 28-30 yaşlarında, yumurta bırakmış genç bir dişi olduğunu belirledik. Muhtemelen dönerken ağlara takıldı." dedi.

Bölgede yaşayan bazı vatandaşların, gece iki balıkçı teknesinin gizlice ağ attığına şahit olduğunu söylemesi üzerine de, "Geçen günlerde paragat ağına takılarak ölmüş caretta carettanın ardından Sahil Güvenlik, burayı koruma altına alarak ağ atılmasını yasaklamıştı. Balıkçı barınağına bir de tabela koymuştu ancak anlaşılan önlemler yeterli gelmiyor. Caretta carettalar, Dikili ve bölge turizmi için çok büyük bir şans. Bunu herkesin anlaması ve elbirliğiyle alanı koruması lazım. Dikili Belediyesi'nin karadan almış olduğu önlemler ve belediye başkanımızın yakın ilgisi dışında gerekli mercilerin denizden de korumayı güçlendirmesi gerekiyor. Kendilerine yeterli bilgi verilmesine rağmen iki balıkçının bilinçsizce ağ atması, bütün balıkçılara mal edilmemeli." şeklinde konuştu .