Trt Genel Müdürü Şahin, Basın Mensuplarıyla İftarda Bir Araya Geldi

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "Eskiden televizyonlar izleniyordu bundan sonra programlar, içerikler izlenecek.Onun için de biz ne kadar kaliteli içerikler üretirsek kendi ülke insanımıza sonra da tüm dünya insanımıza sunacağız" dedi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Çankaya Oran'daki TRT Genel Müdürlüğü'nde basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi. İftar yemeğinde yaptığı konuşmada TRT'nin reyting oranlarından bahseden Şahin, "2008'li yıllarda biz 1.5 reytingi baz alıyorduk. Eğer diziler 2 reytinge çıkarsa yüzde 50, 1'e düşerlerse de yüzde 50 eksek olmak kaydı ile artı ve eksi ücretler ödüyorduk. Seksenler dizisinin 8 reyting, Avrupa Avrupa'nın 6, Sakarya Fırat'ın 6.9 reyting aldığı bir TRT ve TRT 1'in yıl ortalamasında 2.7 - 2.8 reyting aldığından bahsedecek olursak çok samimi olarak söylüyorum, o gün arkadaşlara 2 hedefini gösterdiğimde çaresiz bir şekilde olmayabileceğini düşünüyorlardı. Biz 2'yi de geçtik 3'ü de... Bu arkadaşların motivasyonunu da sağladı" ifadelerini kullandı. Olimpiyat oyunlarının TRT 3 kanalının izlenme oranlarını arttırdığını belirten Şahin, "TRT 3 kanalının olimpiyat oyunları dolayısıyla 6,9 reyting aldığını görünce çok şaşırdım. Böyle bir şeyi hakikaten beklemiyorduk. Demek ki kaliteli yayın yaparsanız bir şekilde izleniyorsunuz, bunu da görmüş olduk" dedi.

Şahin, Usain Bolt'un içinde olduğu 100 metre yarışının TRT'nin spor kanalında en çok izlenen yayın olduğunu ve 6,9 reyting aldığını anlattı.

"ESKİDEN TELEVİZYONLAR İZLENİYORDU ARTIK PROGRAMLAR, İÇERİKLER İZLENİYOR

Dizilerin bir sektör halini aldığını da ifade eden Şahin, bu tarz yeni sektörlerin de oluşturulması gerektiğini kaydetti.

TRT'nin bazı programlarına ve dizilerine de değinen Şahin, bu programların reytinglerinin de yüksek olduğunu anlattı.

Yayıncılık yapanların gelecekle ilgili çalışmalara önem vermesi gerektiğini belirten Şahin, "Dünyada yeni medya diye tabir ettikleri, sosyal medyayı da kapsayan bir alan açılıyor. Orada biz yerimizi tam alamazsak maalesef geride kalıyoruz" dedi.

Yayınların, programların kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Eskiden televizyonlar izleniyordu artık bugün ve bundan sonra programlar, içerikler izlenecek. Onun için de biz ne kadar kaliteli içerikler üretirsek kendi ülke insanımıza sonra da tüm dünya insanımıza sunacağız. Onun için de olabildiğince kaliteli yayınlar yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Kaliteli içerikler yaptığımız da açık söylemek gerekirse reytinglerimiz yükseliyor, daha güzel iş yaptığımız için pazar oluşuyor." TRT'nin 4 yıllık bir mücadelenin ardından bugünkü yerine geldiğini anlatan Şahin, "Altyapı yatırımları ile ilgili inanılmaz paralar harcadık ve efor sarf ettik. Stüdyolarımızın biri dışında, hepsini yeniledik" dedi.

"LEYLA İLE MECNUN DİZİSİ İLE GENÇ İZLEYİCİYİ YAKALADIK"

TRT 1 kanalının 3-4 yıl öncesine kadar genç izleyicisinin olmadığını belirten Şahin, "15-24 yaş izleyici oranı yüzde 1'lerdeydi. Fakat iyi ki Leyla ile Mecnun dizisini yaptık. Biz bu diziyle gençleri yakaladık. Özellikle sosyal medyada inanılmaz bir izleyici kitlesi var ve bazen 1 milyon 200 bin civarında tweet dolaşıyor. Bu bizi inanılmaz mutlu ediyor. Çünkü gençlerin özellikle TRT'yi izlemeye dönmeleri bizleri mutlu ediyor" şeklinde konuştu.

TRT Çocuk kanalın özellikle sabahları, okullarda tatil olduğu için birinci sırayı kimseye vermediğini anlatan Şahin, şunları kaydetti: "Bu müthiş bir başarı. Ama en güzel yanlarından biri de marka oluşturmaya başladı TRT Çocuk. Mesela Pepee dizimiz inanılmaz bir şekilde izleyici yakalıyor. Keloğlan, Cille bazı karakterler de aynı şekilde. Bir de milli karakterlerimiz oldu. Tabi bunun yanında Pepee ile biz 20 civarında lisansiye diye tabir edilen ürün satışı sağladık. Mesela Pepee ile ilgili iki ay öncesine kadar 1 milyon 480 bin lira kasamıza para girdi. Yani biraz daha zorlarsak çocuk kanalını Pepee sayesinde bedavaya getireceğiz, bu çok önemli bir başarı. Pepee halay çekene kadar dışarıdan alınan bir çizgi film olarak biliniyordu. Ne zamanki Karadeniz horonunu tepmeye başladı, İç Anadolu'daki halayı çekmeye başladı, Ege zeybeği oynamaya başladı o zaman bu bizim yerli film denildi."

"ÇOCUKLAR BU DİZİNİN KARŞISINA RAHATLIKLA OTURABİLİYOR"

Çocukların bu dizinin karşısında ruh sağlıklarına zarar gelmeyecek şekilde rahatlıkla oturabildiğini kaydeden, Şahin, "Bizim sloganımız 'Çocuklar televizyon izlemesin, ama izliyorlarsa TRT Çocuk izlesin'dir. Çünkü TRT Çocuk'taki her bir kare psikologların ve çocuk psikiyatrilarının gözleminden sonra ekrana çıkıyor. Buna da çok dikkat ediyoruz. Ayrıca çocuklara zararlı olabilecek hiçbir ürünün çok fazla para verseler de reklamını kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

TRT'nin Vizyon, TRT Çocuk ve Pepee diye 3 dergisinin olduğunu anlatan Şahin, "Pepee Dergisi şu an Türkiye'de en çok satan ikinci dergisi oldu. 1 yılını dolduran dergi olmamasına rağmen çok iyi bir başarı yakalaması bizi de inanılmaz bir şekilde mutlu etti" dedi.

"OLİMPİYATLARDA 55 PERSONEL ÇALIŞIYOR"

TRT'nin İngiltere'de düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nı 55 personelle izlediğini ifade eden Şahin, Çin televizyonunun 550, İspanyol kanalının 115, Alman kanalının 180, Amerikalı NBC kanalının yaklaşık bin kişiyle olimpiyatları takip ettiklerini bildirdi. Şahin, olimpiyat yayınlarının da zaman zaman eleştirildiğini belirterek, çalışanların özveriyle ve başarıyla işlerini yaptıklarını söyledi.

Kaynak: İHA