6.türkiye Tiyatro Buluşması Başlıyor

İzmir'in Dikili ilçesinde yapılacak olan 6. atölye ve söyleşileri tiyatro buluşmaları Dikili’de 11-16 Temmuz tarihlerinde hayata geçecek.Çadırını alıp gelen herkese açık olan festival bu yönüyle de bir hafta boyunca eğlenceli ve geliştirici bir sanat kampı olarak önemli bir yer alacak.

Tiyatro üreticilerinin, deneyimlerini paylaştığı, tiyatro sanatıyla ilgili önemli söyleşilerin gerçekleştirildiği, usta isimlerden atölyelerle gelişim sağlandığı, oyunlarla kente estetik algının sunulduğu bir buluşma daha 11 Temmuz’da başlıyor. 6 gün boyuncu, 11 atölye, 11 söyleşi, 1 çatı örgütlenmesi tartışması, 13 oyun, 9 sokak oyunu ve 2 müzik grubunun vereceği konser ile 33 tiyatro topluluğunun temsilcileriyle yer aldığı buluşma Dikili kent meydanının yanı sıra köyleri ve sokakları da kapsayacak.5. Buluşmadan itibaren verilen Onur, Emek ve Barış Ödülü’nün yanı sıra bu yıl “Çayan Birben Umut Ödülü”, “Metin Lokumcu Demokrasi ödülü” de sahiplerini ilk gece bulacak.

ÖDÜLLER VE GEREKÇELERİ
Yönettiği sinema filmleriyle, halkına dokunan,onların yaşadıklarını perdeye taşıyan bir sanat emekçisi olduğu için Onur Ödülü Çağan Irmak'a, Anadolu kentlerinde 30 yılı aşkındır sürdürdüğü mücadele ve tiyatrolar birliğine kuruluşundan bu yana verdiği emek için Emek Ödülü Zafer Gecegörür'e, sosyal mesaj taşıyan pankartları ve toplumsal barış çalışmaları için Barış Ödülü, Beşiktaş Çarşı taraftar topluluğu ve halkın takımı dergisine, Çocuk tiyatrosu alanında yaptıkları çalışmalarla Çayan Birben Umut Ödülü - Tülin Sağlam ASSİTEJ'e, basılan kitaplarla tiyatro oyunları ve akademik çalışmalarla hem meslek içi hem de okuyucuda demokrasi geleneğini oluşturmaya çalıştıkları için Metin Lokumcu Demokrasi ödülü Mitos Boyut Yayınevi sahibi Yılmaz Öğüt'e verilecek. Öte yandan yapılacak olan organizasyon ile ilgili Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, ilçesinde "Sanat hayattır, hayat sokakta" başlığıyla seyirciyle bulaşacak festivale tüm sanatseverleri davet etti.

ÜNLÜ İSİMLER BİR ARADA
Erhan Gökgücü, Ferhan Şensoy, Çağan Irmak, Üstün Akmen, Yılmaz Öğüt, Turgay Tanülkü, Haluk Işık, Orhan Aydın, Sırrı Süreyya Önder gibi deneyimli üstatların, Nejat Birecik, Ayhan Taş, Gupse Özay, Hakan Meriçliler, Yiğit Arı, Ragıp Yavuz, Faysal Tekoğlu gibi sevilen oyuncuların yer alacağı festivalde, Ortaoyuncular, Yenikapı Tiyatrosu, Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Bitlis Sanat Tiyatrosu, Sarıyer Belediye Tiyatrosu gibi tiyatrolar da oyunlarını sergileyecek.Yurt dışından Hollanda’da Dilzade Tiyaro topluluğunun yönetmeni Vedat Gültekin, Irak Kültür Bakanlığı yönetmenlerinden Anas Abdul Al-Samad ve Yunanistan Midilli Belediye Tiyatrosu deneyimlerini aktaracak.

Tiyatro örgütlerinin bir araya geleceği bir çatı örgütlenmesi tartışması 15-16 temmuz tarihlerinde yapılırken, buluşma 12. Direklerarası seyircilerinden En İyi Oyun Müziği ödülü alan Düşbaz ve Bandista’nın konseriyle son bulacak .
Kaynak: İHA