Bakan Fatma Şahin: Terörden Zarar Gören Sivillere Maaş Bağlanacak

Aile ve Sosyal Politikalar Barkanı Fatma Şahin, TBMM’de kabul edilen şehit yakınları ve gazilerle ilgili yasa tasarısı ile terör mağduru sivillerin maaşa bağlanacağını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Rixos Otel'de düzenlediği 'Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri Çalıştayı' öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Dün gece Şehit Yasası Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Bu yasa neler içerecek?" sorusu üzerine Bakan Şahin, temel bir yasa oluşturduklarını aktardı. Şehit yakınları ve gazilerin bu paketten önce tek istihdam hakkına sahip olduğunu hatırlatan Şahin, "Ama sahada gördüğümüz tek istihdam hakkını da genelde kardeşler kullanıyordu. Şehidimizin çocuğu, eşi bu haktan mahrum kalabiliyordu. Şimdi bu çıkardığımız pakette ikinci iş hakkını verdik. Hatta eğer eş yoksa, çocuk yoksa, anne babanın da bunu kullanabileceği ile ilgili çok geniş bir düzenleme yapıldı. En çok beklenen düzenleme buydu." ifadesini kullandı.

Şehit er ve erbaşların ailelerinden muhtaçlık belgesi istendiğini de anımsatan Şahin, "Muhtaçlık belgesi alamayan şehidimizin ailesi anlaşmalı boşanmalara gitmek zorunda kalıyordu. Bunların hepsi kaldırıldı ve ciddi mali olarak düzenlemeler yapıldı. Alt limit belirlendi, asgari ücretin altında olmayacak şekilde düzenleme yapıldı. Özellikle büyük şehirlerimizde terör mağduru olan ve terörle mücadeleden zarar görmüş sivillerimizin olduğunu hepimiz gördük. Bağcılar’da bunu gördük, Güngören’de bunu gördük. Şimdi bu paketin içerisinde bunlarında mağduriyetini giderecek şekilde önemli bir düzenleme yapıldı. Onların maaşa bağlanacağı önemli bir çalışma yapıldı… Kendine bakamayacak şekilde sağlık sorunu olan gazilerimize evde bakım ücreti dediğimiz iki asgari ücret bağlandı." diye konuştu.

Şahin, toplu konut ve ulaştırma ile ilgili sorunların da giderildiğini dile getirdi. Düzenlemenin Parlamento’dan oy birliği ile geçmesini son derece sevindirici olduğunu aktaran Şahin, “Artık terörle mücadelede sona yaklaştığımızı, artık bir takım takıntılardan ülkemizin kurtulduğunu ve bunda mücadelede iç siyasette de tek vücut olabildiğimizi gösteren önemli bir çalışmadır. Artık çok hızlı bir şekilde bu iç siyasette de barışa çok daha yakın olduğumuzu gösteren önemli bir düzenleme oldu.” dedi.

ULUDERE’DE ÖLENLERİN AİLELERİNE MAAŞ
Başka bir gazetecinin, "Uludere’de ölenlerin ailelerine maaş bağlanmasına itirazlar gelmişti. Değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerin Şahin, "slında çok farklı ve yanlış algılamalar var. Biz bütün terör mağdurları için düzenleme yapıyoruz. Spesifik şu bölüm, bu bölüm, şurası- burası diye değil. Eğer adaletli olacaksanız yerine yurduna göre düzenleme yapamazsınız. Adalet herkese lazım, herkes için lazım. Biz dolayısı ile yaptığımız düzenlemede terör mağduru olan bundan dolayı mağdur olmuş herkesi kapsayacak şekilde düzenleme yaptık. Burada da geri adım atmadık. Çünkü yaptığımız işin doğruluğuna inanıyorduk. Bu şekilde oy birliği ile çıkarılmasını da başardık. Hayırlı olsun." cevabını verdi .