Aydın’da Hayvanlar Altın Yumurtlayacak

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile ‘Hayvansal Gübreden Temiz Eberjiye’ projesi tamamlandı.

Hummalı bir çalışma sonucu 3 ay gibi bir sürede hazırlanan projenin sonuç bildirgesi Aydın’da bir otelde düzenlenen toplantı ile açıklandı. Oldukça ilginç araştırmalar sonucu elde edilen sonuçlarda, Aydın il genelinde belirlenecek 3 ayrı noktada kurulacak tesislerle hayvanların dışkılarının enerjiye dönüştürülmesi planlanıyor. Proje çalışanlarını tebrik eden Aydın Valisi Kerem Al, projenin gerçekleşmesi halinde Aydın’daki fırsatların daha da artacağına inandığını söyledi.

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) olarak “Hayvansal Gübreden Temiz Enerjiye Aydın Atlası Projesi” kapsamında ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Birlik Başkanı Mehmet Sedat Güngör, lansman kokteyli sonrasında düzenlenen sunumda yaptığı konuşmada, proje kapsamında yapılan çalışmalarda toplanan bilgilerin aynı zamanda önemli bir veri kaynağı oluşturduğunu belirtti.

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklediği 79 bin TL bütçeli projede ‘Hayvansal Gübreden Temiz Enerjiye’ Aydın Atlası hazırlandığını belirten Güngör, geniş kapsamlı bu çalışmanın 3 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlandığını söyledi.

Proje ile genel olarak hayvansal gübrenin biyogaz üretimi yöntemi ile kaynağın etkin biçimde kullanılmasının Aydın bölgesinde nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceğinin net olarak ortaya konulduğunu belirten Başkan Mehmet Sedat Güngör, “Biyogaz üretim potansiyelinin tespit edilmesi ile Aydın'ın yaşam kalitesinin artışı ile sürdürülebilir tarım ve ekonomisinin gelişimine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Proje çalışmaları, proje ortağı; Aydın Süt Üreticileri Birliği (ASÜB) ve proje iştirakçileri Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilmiştir. Kısa sürede yapılan çalışmada Aydın il genelinde ilçe ilçe belde belde tüm işletmeler dolaşılarak hayvansal veriler toplanmıştır” dedi.

Birlik olarak, 5 bin 372 üyeye sahip olduklarını hayvan ırklarının potansiyel gelişimlerinin yanında üyelerin bilinç düzeyini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, dünyada olduğu gibi Türkiye’de enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün arttığını ve bu proje ile çevre sorunu haline gelen hayvan dışkılarının enerjiye dönüşerek ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti.

“AYDIN’DAKİ İNEKLER YILLIK 2 MİLYON 593 BİN 433 TON DIŞKI ÜRETİYOR”
Proje kapsamında, Aydın’daki inekten koyuna, buzağıdan tavuğa kadar hayvanların günlük oluşturdukları dışkı miktarları ölçüldü. Buna göre Aydın’da normal büyüklükteki 500 kilo canlı ağırlığa sahip bir inek ortalama günde 45 kilo dışkı üretirken, 50 kilo canlı ağırlığa sahip koyun veya keçi 3,5 kilo, 1 kilo 800 gram ağırlığındaki kanatlı ise günde yaklaşık 180 gram dışkı üretiyor. Yıllık Aydın’daki dışkı üretiminin de hesaplandığı proje kapsamında Aydın’daki 350 bin 797 büyükbaş, 335 bin 107 küçükbaş ve 7 milyon 695 bin 725 kanatlıdan yılda oluşacak 3 milyon 265 bin 870 ton dışkıdan enerji üretilmesi planlanıyor.

VALİ KEREM AL: PROJE BENİ ÇOK ETKİLEDİ
Dünyada enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün arttığını ve sunumu dinlerken Aydın adına çok duygulandığını belirten Vali Kerem Al, “Bir kurum veya kişinin değeri topluma yaptığı hizmetlerle ölçülür. Bu projeyi ve yapılan çalışmaların sonuçlarını dinlerken gerçekten çok etkilendim. Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün arttığı ülkemizde, hem enerji üretip hem çevrenin korunması çok önemlidir. Bu manada bu çalışmayı gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Programa Aydın Valisi Kerem Al’ın yanı sıra, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Tarım İl Müdürü Salih Köksal, Ör-Koop Yönetim Kurulu Başkanı ve 22. Ve 23. Dönem Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Aydınlı işadamlarından Mahmut Çağlayan, ziraat odası başkanları, işletme sahipleri ve davetliler katıldı .
Kaynak: İHA