Dikili'de 'caretta Caretta' Üzüntüsü

İzmir'in Dikili ilçesi sahilinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta caretta türü bir kaplumbağa ölü bulundu.

Dikili ilçesi sahilinde ölü bir caretta caretta bulundu. Kıyıya vuran caretta carettanın ağız kısmında olta parçası ve boyun kısmında misina olduğu görüldü.

Konu ile ilgili görüş belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, "İçinde bulunduğumuz dönem caretta carettaların yumurtlamak için karaya çıkmaya başladıkları dönem. Vatandaşların sahil güvenliğe ihbarı üzerine caretta carettanın bulunduğu yere gittik. İki gün önce öldüğünü anladığımız kaplumbağanın kafası ve ön üyeleri balıkçı ağlarına dolanmıştı, ayrıca ağzının içerisinde de olta bulduk" dedi.

Geçen yıl sahilin caretta carettaların yumurtlama alanı olarak belirlendiğini ve bunun üzerine Dikili Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ile görüşülerek buranın korunması kararına varıldığını, çevreye de uyarı levhalarının asıldığını belirten Prof. Dr. Çetin, "Caretta carettalar için tüm halkımızı ve özelilikle balıkçıları duyarlı olmaya çağırıyorum. Attıkları ağlar, carettaların hayatını tehlikeye atıyor. Balıklar için ağın etrafını saran caretta carettalar, hayatlarını kaybediyor. Carettaların olmadığı yerde balıklar da olmaz. Alana araçla girilmemesini ve kirletilmemesini istiyoruz" diye konuştu.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de, caretta carettanın ölü olarak bulunmasından üzüntü duyduklarını, bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA