Türkiye, Elektriğinin Yüzde 11'ini Biyogazdan Üretecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’nin yüzde 11.9 elektriğini hayvansal atıklardan, biyogazdan üretecek.

Bakanlık, inşa edilecek Kırşehir-Çiçekdağ ve Balıkesir-Gönen’deki biyogaz tesislerini 2014 yılına kadar tamamlayıp elektrik üretimine başlayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hayvansal atıklardan elektrik üretimini gerçekleştirecek projelere hız verdi. Bakanlık, Federal Alman Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı ile ortak gerçekleştirilen proje kapsamında; biyogaz tesislerinin kurulmasına teknik destek sağlayacak. Proje kapsamında hazırlanan raporda, ülkede büyükbaş, kanatlı hayvan, organik atıklar ve gıda sanayii atıklarıyla Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 5.9 ila 11.6 arasındaki enerji ihtiyacının karşılanabileceği ortaya çıktı.

Raporda ayrıca, biyogaz üretimi sonrasında ortaya çıkan fermantasyon atıklarının gübre olarak kullanımıyla kimyasal gübre kullanımının önemli oranda düşeceği, bu sayede yeraltı sularındaki tarımsal atık kaynaklı nitratın önleneceği belirtildi. Çalışmalar öncelikle Balıkesir, Sakarya, Bolu, İzmir, Manisa, Konya gibi hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde gerçekleştirilecek. Marmara ve İç Anadolu’da pilot tesislerde başlayacak teknik araştırmaların bu yılın sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, biyogaz uygulamaları ile ilgili olarak tesislerin çevresel izin ve denetime yönelik kriterlerinin belirlenmesi için mevzuat çalışmaları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bakanlık teknik desteğiyle inşa edilecek Kırşehir-Çiçekdağ ve Balıkesir-Gönen’deki biyogaz tesisleri, 2014 yılına kadar tamamlanıp elektrik üretimine başlayacak.