Beyaz TV 'Partili Cumhurbaşkanı' Konusunu masaya yatırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Partili Cumhurbaşkanı Çankaya'da güçlü olur' şeklindeki sözleri büyük yankı uyandırdı. Bu sözlere toplumun her kesiminden farklı yaklaşımlar geldi.

Beyaz TV 'Partili Cumhurbaşkanı' Konusunu masaya yatırdı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Partili Cumhurbaşkanı' önerisi gündeme bomba gibi düştü. Erdoğan'ın bu önerisi gündemde yine ilk sırada konuşulmaya başlandı.

Bu konuyu dikkate alan Beyaz TV, Başbakan Erdoğan'ın bu önerisini anahaber bülteninde konuklarıyla tartıştı.

Programa telefonla bağlanan Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce ve Rasim Ozan Kütahyalı konu hakkında görüşlerini bildirdi.

Önümüzdeki seçimlerde ilk defa Cumhurbaşkanı'nı halkın seçeceğini söyleyen Hüseyin Gülerce, "Böyle bir tartışma keyfi olarak gündeme gelmedi. Ortada yeni bir durum var. Bundan sonra Cumhurbaşkanı'nı halk seçecek. Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı güçlü bir Cumhurbaşkanı olacak. Şuanda bizim mevcut anayasamızda Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini belirleyen 104. madde var. Bu maddede sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün pek nezaketen yerine getirmediği çok önemli bir madde şöyle diyor; Gerekli gördüğünde bakanlar kuruluna başkanlık etmek, ya da bakanlar kurulunu başkanlığı altında toplantıya çağırmak. Bu mevcut anayasada var. Mesela hiçbir tartışma olmadığını farzedelim, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı mevcut Anayasa gereği de bakanlar kurulunu başkanlığı altında toplantıya çağırmaya yetkisi var. Gerekli gördüğü takdirde yeni seçilen Cumhurbaşkanı diyecek ki; 'beni halk seçti, ben bundan sonra bütün bakanlar kuruluna başkanlık etmeyi gerekli görüyorum.' Ne olacak o zaman? İki başlılık olacak.

BU TEKLİFİ TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜYORUM


Halbuki bizim şuanda başkanlık yarı başkanlık gibi tartıştığımız meseleye sayın Başbakan yeni bir boyut getirdi: 'Partili Cumhurbaşkanı.' Bu da halkın seçeceği Cumhurbaşkanı ile ilgili bir konu. Halk bir Cumhurbaşkanı seçecek mutlaka. O Cumhurbaşkanı Türkiye'deki en güçlü iki partinin adayından biri olacak. Muhtelemen de AK Parti'nin gösterdiği aday seçilecek. Gerçekleri zorlamanın bir anlamı yok. Önemli olan Türkiye'de sistemin işlemesidir. Bu teklifi sistemi iki başlılıktan kurtarmak adına bütün yetkilerin zaten halk seçtiği için güçlü olan Cumhurbaşkanı'nda toplanmasını büyük Türkiye için çok önemli görüyorum" şeklinde konuştu.

Canlı yayına katılan başka bir isim Rasim Ozan Kütahyalı ise konuya ilişkin şunları söyledi;

BU SİSTEM TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞ GELENEKLERİNE DE UYUYOR

Hüseyin Gülerce'nin sözlerine genel hatlarıyla katılıyorum. Benim katılmamdan daha önemlisi Türkiye'de şuan belli noktalarda nifak yaratmak isteyen yeni Türkiye'nin huzurunu ve genel siyasal sağlığını zarara uğratmak isteyen insanlara çok güzel bir mesajdır. Çünkü biliyorsuz bu günlerde CMK 250 ve özel yetkili mahkemeler tartışması var. Fethullah Gülen Hareketiyle, AK Parti arasında çatlak oluşturmak isteyenler var. Fakat Hüseyin Gülerce gibi Gülen hareketinin kıymetli bir mensubunun böyle bir tavrı koymasını ben çok anlamlı buluyorum. Gülerce'nin bu tavrı, Fethullah Gülen Hareketi, Erdoğan'ın önüne engel koyuyur gibi söylemlere karşı net bir engeldir. Bu sistemi Başbakan Erdoğan istiyor. Bu sistem Türkiye'nin geçmiş geleneklerine de uygun bir sistem. 2014 seçimleriyle Türkiye yeni döneme giriyor Cumhurbaşkanı'nı millet seceçek. Belki Kılıçdaroğlu gidip aday olacak. Belki Devlet Bey aday olacak. Bildiğiniz seçim havası olacak.