Çevreci Başkan Osman Özgüven Çevre Gününde Yargılanıyor

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, çevreyi koruma kaygısı ile Kozak Yaylası'nda açılmak istenen altın madeni ocakları ile ilgili Bergama Belediyesi’nde yapılan toplantıdaki sözlerinden dolayı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Yargıtay 4.Hukuk Mahkemesi temyiz duruşmasında yargılanıyor.

Çevreci Başkan Osman Özgüven Çevre Gününde Yargılanıyor
Altın Şirketi'nin Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'e açtığı tazminat davasının Yargıtay duruşması 5 Haziran Dünya Çevre Gününe denk geldi.

Dava, Özgüven’in çevreyi koruma kaygısı ile Kozak Yaylası’nda açılmak istenen altın madeni ocakları ile ilgili Bergama Belediyesi’nde yapılan toplantıdaki sözlerinden dolayı açılmıştı.

Özgüven, konuşmasında şöyle demişti: “…günlük küçük menfaatler için geleceğinizi yok etmeyin, siyanürle altın çıkarmak çok eski yıllara dayanıyor, bu yöntemle Ovacık’ı talan ettiler. Şimdi Kaz Dağları ve Kozak Yaylası’nda bunu yapmak istiyorlar, yoksul halkımızın elinden sahip oldukları değerleri alıyorlar, altınla zehirliyorlar, suyu özelleştiriyorlar. Şimdi de havayı özelleştirmeye çalışıyorlar. Oksijen deposu Kaz Dağları ve Kozak Yaylası’nda altın arama faaliyetleri ile insanımızın oksijenini yok etmeye çalışıyorlar, onların Allah'ı para, parayı da kendileri için istiyorlar, köylerde birkaç kişiye iş vererek kendilerine fedai tutmak istiyorlar, onların bu oyunlarına gelmeyelim, el birliği içinde en doğal hakkımız olan yaşam hakkımızı savunalım…”

Özgüven'in bu konuşmasına şirket, 20 bin TL manevi tazminat davası açtı. Şisli 2.Asliye Hukuk Mahkemesi bu davayı "Altın madeninin işletilmesi sırasında çevre kirliliğinin oluştuğu genel bir kabuldür. Kozak Yaylasındaki işletme sırasında da çevre kirliliğinin oluşacağı, halkın kullanacağı suyun kirleneceği şüphesizdir" sözleriyle reddetmişti. Şimdi Dünya Çevre Günü'ne denk gelen bu tarihte Yargıtay 4.Hukuk Mahkemesi'nde temyiz duruşması yapılıyor.

İzmir'den EGEÇEP başta olmak üzere birçok çevre örgütü Ankara Yargıtay 4.Hukuk Mahkemesinde görülen mahkemeyi takip etmek için Ankara'ya gitti .
Kaynak: İHA