Sera Gazları ve Atıklarından Enerji Elde Edilecek

Alanya'nın Toslak, Yeniköy, Hacıkerimler köylerinde sera atıklarından enerji elde edilmesi amacıyla biyogaz tesisi kurulacak.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Toslak, Yeniköy, Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında biyogaz tesisinin kurulması için protokol yapıldı.

Toslak köyünde gerçekleşen protokol törenine AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin ile çiftçiler katıldı.

Milletvekili Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, biyogaz tesisiyle üç köyün çok önemli bir adım attığını belirtti.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kalkınma ajanslarının öneminin her geçen gün arttığı ifade eden Çavuşoğlu, üreticiye devletin imkanlarından faydalanması çağrısı yaptı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin kriz ortamında ekonomisiyle, gücüyle gıpta edilen bir ülke olduğunu ifade etti.

Toslak, Yeniköy, Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen ise biyogaz tesisinin kurulması için büyük bir adım attıklarını söyledi.

Sera atıklarından biyogaz üretimi, bundan da elektrik enerjisi üretmek istediklerini kaydeden Özen, ''Atıklardan en üst seviyede faydalanmak için hazırlanan biyogaz projesine BAKA yüzde 35 hibe vererek destek oldu. Bu tesisi en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz'' dedi.

Biyogaz tesisinin kurulmasıyla çevreye zararlı gazların ve atıkların geri dönüşümünün sağlanacağını dile getiren Özen, köylerdeki sera gazların ve bitkisel atıkların geri dönüştürülerek kooperatif üyelerinin ihtiyacı olan elektrik ve ısı enerjisi üretileceğini söyledi.

Törende daha sonra protokol, BAKA Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek ile Mustafa Özen tarafından imzalandı.

Muhabir: Mustafa Kurt / Bekir Bektaş

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA