Sera Atıklarından Elektrik, Sıcak Su ve Organik Gübre Üretilecek

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan sera atıklarının işleyerek elektrik, sıcak su ve organik gübre dönüşümünü yapacak biyogaz tesisi kurulacak.

Toslak köyüne yapılacak biyogaz tesisi, 1 milyon 268 bin 530 liraya mal olacak. Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından 382 bin 827 lirası hibe olarak tesise destek verilecek. Bunun için Toslak- Hacıkerimler- Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi paketleme tesislerinde imza töreni düzenlendi.

Konuyla ilgili protokol, BAKA Antalya Koordinatörü Alaaddin Özyürek ile Toslak- Hacıkerimler- Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen tarafından imzalandı. Törene AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve İl Tarım Müdürü Bedrullah Erçin de katıldı.

Protokole göre, Toslak- Hacıkerimler- Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından 15 bin metrekare alana 'Sera Atıklarından Entegre Enerji Üretim Tesisi' kurulacak. Tesisin altyapı çalışmaları temmuz ayında kooperatif tarafından başlatılacak. Tesisin kurulması işi ise ağustos ayında ihale ile bir firmaya verilecek. 8 ayda tamamlanması planlanan tesisten yılda 2 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi, 2 milyon 340 bin kilovatsaat ısıl enerji ve 3 bin 261 ton granül gübre ile 20 bin 30 ton sıvı gübre elde edilecek.

Tesis sayesinde aynı zamanda hasat dönemi sonunda seralardan atılan tarımsal atıkların çevreye zarar vermesinin de önlenmesi hedefleniyor. Toslak- Hacıkerimler- Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, bölgedeki köylerde yaklaşık 15 bin dekar alanda üretim yapılan seralardan hasat dönemi sonunda yaklaşık 40 bin ton atığın dere kenarlarına dökülerek çevre kirliliğine neden olduğunu kaydetti.

Derelere dökülen atığın kış aylarında sel suları ile taşınarak denizi ve sahili kirlettiğini ifade eden Özen, bunun için çevreye zarar vermemek için bu projeyi geliştirdiklerini söyledi.

Proje sayesinde hem enerji elde ederek ekonomiye katkı sağlayacaklarını belirten Özen, hem de tarımsal atıkların çevreye zarar vermesini engelleyeceklerini kaydetti.

Bu tesisin Alanya tarımına yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Özen, "Bölgede domates ve salatalık seraları yaygın. Bu seraların atıkları tesiste toplanacak. İlk etapta biyogaz elde edilecek. Daha sonra da elde edilen biyogaz tesiste elektrik enerjisi üretilecek. Tesiste toplanan katı atık ise organik gübre olarak seralarda kullanılacak." dedi.

BAKA Antalya Koordinatörü Alaaddin Özyürek, bu tür projelere destek verdiklerini belirtti.

Proje'nin Alanya ve bölge ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağını belirten Özyürek, biyogaz tesisinin çevre açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, tarımın Türkiye çapında sürekli geliştiğine dikkat çekerek Toslak- Hacıkerimler- Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin bölge için önemli olduğuna dikkat çekti. Toslak- Hacıkerimler- Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 16 çiftçinin iyi tarım uygulamaları çerçevesinde üretim yapanlar ile başladığına dikkat çeken Çavuşoğlu, çiftçiye bu tür projelerde hibe destekler verildiğine dikkat çekti .