Eğirdir'de Kenelere Karşı İlaçlama

Isparta Eğirdir Belediyesi, kenelerin sebep olduğu Kırım-Kongo diye tabir edilen kanamalı ateşli hastalıktan halkın korunması için geniş çaplı tedbir aldı.

Belediye Veterinerlik Hizmetleri ve Belediye Halk Sağlığı ekipleri, park ve bahçelerde kene ile mücadele ilaçlamaları yaptı.Belediye yetkilileri, balık havuzları, pınarpazarı hayvan pazarı, mezbaha ile halkın dinlendiği açık alanlar ve piknik alanları başta olmak üzere, gerekli görülen her yeri ilaçladıklarını belirtti.

Veteriner hekim Mehmet Küçükköse, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın, insanlara kenelerin ısırmasıyla veya kenelerle temas sonucu bulaşmakta olduğunu söyledi.

Hastalığın, hayvanlarda belirsiz bir seyir izlediğini kaydeden Küçükköse, insanlarda ise ölümcül olabileceğinin altını çizdi. Küçükköse, şöyle dedi:"Hastalık, genellikle bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında sık görülmektedir. Vücuda yapışan kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalabilmektedir. Keneler vücutta asla öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Kopartılmadan bir cımbızla, kenenin vücuda yapıştığı kısımdan tutarak çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkartılması gerekmektedir. Bütün bunların ardından en yakın sağlık kuruluşuna giderek hastanın doktor kontrolünde tedavisi yapılmalıdır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın ilçemizde herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemesi adına belediye olarak ilaçlama işlemlerini hızla gerçekleştirmekteyiz, ancak özellikle piknik alanlarından dönüşte halkımızın, elbiselerini kontrol etmeleri ve bu konuda biraz daha temkinli olması gerekmektedir. İnsanlarımızın sağlığı için kene ile mücadelede, Sağlık Bakanlığımızca müsaadeli ilaçları kullanıyoruz. "