Melikgazi Belediyesi, Atık Yemeklerden Enerji Elde Edecek

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, atıkların toplanılması ve ekonomiye kazandırılması uygulamalarında Melikgazi Belediyesi'nin örnek ve referans gösterildiğini söyledi.

Melikgazi Belediyesi olarak 10 yıl önce atık kağıt toplama ile işe başlanıldığını, Son olarak da araba lastiklerini topladıklarını belirten Büyükkılıç, belediye olarak atıkları toplayarak hem ham madde kaybını önlediklerini hem de geri dönüşüm ile ekonomiye katkı sağladıklarını belirtti.

Şimdi de atık yemekleri toplamaya yönelik çalışma başlattıklarını anlatan Büyükkılıç, ''Bu çalışma ile ilgili olarak Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Şevki Yıldız belediyemiz yöneticilerine bilgi verdi. Önümüzdeki günlerde belediye olarak atık yemekleri de toplayarak bundan enerji elde ederek önemli bir projenin ilkini gerçekleştireceğiz ''dedi.

Bu arada, Temizlik ve Çevre İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve müdürü ile geri dönüşüm tesisi yetkililerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Şevki Yıldız, atık yemeklerin toplanılması, depolanması ve enerjiye dönüştürülmesi gibi konularda bilgiler verdi.

Atık yemeklerden biyogaz enerji elde edilmesi projesini TÜBİTAK kurumuna sunduklarını ifade eden Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yıldız, projenin uygulanabilmesi için Melikgazi Belediyesi ile birlikte ön çalışma yaptıklarını aktardı.

Yıldız, belediyenin projeyle ilgili yeterince deneyimli olduğunu söyledi.

Muhabir: Yemliha Kurt

Yayıncı: Yücel Velioğlu
Kaynak: AA