Ankaralı Sanayiciler Afrika Pazarı İçin Bir Araya Geldi

Sincan Etimesgut Sanayici ve İşadamları Derneği (SİSİAD) ve Ankaralı Sanayici ve İşadamları Derneği (ASAD) ortaklığında düzenlenen programda sanayiciler, 2023 Küresel Vizyon Afrika Konferansı'nda Afrika'ya yatırım ele alındı.

Konferansa konuşmacı olarak Akdan Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Eximbank Eski Müdür Yardımcısı Nilüfer Arıak ve Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) Dış ilişkiler Koordinatörü Namık Subaş katıldı.

Akdan Danışmanlık kurucu ortağı ve Eximbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Arıakkonuşmasında, Afrika pazarının Türk firmaları için yeni ve önemli bir ticari alan olduğunu ifade etti.

Kıtadaki tüm ülkelerin ithalatı değerlendirildiğinde Türkiye'nin sadece Libya'da avantajlı olduğunu belirtti.

Arıak, "Türk firmaların ürettiği tüm ürünler Afrika'da satılabilir. Bunun için firmalarımız iç ticaretlerini canlandırıp, dış ticarete önemini artırmalıdır. Çünkü iç ticarette iyi olamayan dış piyasada aktif iş yapması söz konusu olamaz." diye konuştu.

Afrika'da Çinlilerin hem nakit para ile hem de takas yolu ile ciddi ticaret yaptığını aktaran Arıak, Türkiye'nin petrol-doğal gaz karşılığı Afrika'ya mal satabileceğini veya inşaat yapabileceğini kaydetti.

Afrika'nın fırsatları olan ülkelerin yanında problemli ülkelerin de olduğunu ifade eden Arıak, bu ülkelerle peşin ticaret yapılmasını tavsiye etti. Programda Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) Dış İlişkiler Sorumlusu Namık Subaş ise Afrika'da üretim yapılmadığını ve bu sebeple Türk üreticiler için Afrika'nın ortak bir pazar olduğunu söyledi.

Söz konusu kıtayı değerlendirildiğinde Güney Amerika ülkeleri, Çin, ABD ve Avrupa ülkeleri için Afrika'nın hedef pazar olduğunu ve ülkemizin bu kıtaya ticareti canlandırması gerektiğini anlattı. Namık Subaş, sözlerine şöyle devam etti: "Dünya nüfusunun yarısı Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş gibi ülkelerde yaşıyor ve bizim bu ülkelere ihracatımız çok az ve aynı zamanda bu ülkeler Türkiye gibi üretici ülkeler. Türk firmaların ihracat yapabileceği toplam nüfusun yarısı Afrika'da yaşıyor. Bu sebeple biz diyoruz ki Afrika, Türkiye için dünyanın yarısı demek. Yeni teşvik paketi açıklandı heyecanlandık fakat bu teşvik paketinin daha da gelişmiş hali Afrika'da mevcut, bedava arsa, vergi muafiyeti, gümrük muafiyeti gibi teşviklerin tümü hemen hemen tüm Afrika ülkelerinde bulunmakta."

Subaş, federasyon olarak Afrika ülkelerine yatırım danışmanlığı yaptıklarını ve Afrika'dan çekinilecek bir durumun söz konusu olmadığını hatta Türklerin Afrika'da tarihi bağlar ve son zamanlarda orada faaliyet gösteren Türk okulları sayesinde sevildiğini ifade etti.

Subaş, bu sempatinin Türk firmaları için avantaj olduğunu kaydetti.