Sakarya Raylı Sisteme Kavuşuyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Sakarya ziyaretinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın katıldığı törenle Sakarya’da kurulacak şehir içi Raylı Sistem Projesi’nin 1’nci etabının imzaları atıldı.

TÜVASAŞ’ın Bulgaristan Demir Yolları için ürettiği vagonların devir teslim törenine katılan Bakan Yıldırım ayrıca, çalışmaları devam eden Karasu demir yolunda incelemelerde bulundu. Bakan Yıldırım’ın TÜVASAŞ’taki programında, şehir için büyük önem arz eden şehir içi raylı sistem çalışmasının da protokolü imzalandı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şehir içi raylı sistemin birinci etabının hayata geçirilmesi için protokolü imzaladı. Protokole göre, TCDD Genel Müdürlüğü, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne üç takım tren seti tahsis edecek. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı, Yeni Terminal, Arifiye arasında hizmet verecek raylı sistem üzerinde 5 adet yeni ara istasyon yapacak.

Tren setleri klimalı, engellilere uygun, modern ve son derece konforlu araçlar olacak. Tren setlerine bisikletle de binişler yapılabilecek ve Büyükşehir Belediyesi Akıllı Kart Uygulaması Sistemi (Kart54) trenlerde geçerli olacak. Tren setlerini TCDD’nin makinistleri çalıştıracak ve tren trafiğinin takibi TCDD’de olacak. İstasyonlardaki turnike, ücret toplama, güvenlik, temizlik ve halkla ilişkiler hizmetleri büyükşehir belediyesi tarafından yönetilecek. İmzalanan protokole göre büyükşehir belediyesi, hattın kullanımı ve araç tahsisi için TCDD’ye kira ödeyecek.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, şehir içi raylı sistemin 2012 yılı içerisinde vatandaşların hizmetine sunulacağı belirtildi. Protokolle ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Şehir içi raylı sistem projemizin 1’nci etabını hayata geçiriyoruz. Desteklerinden ötürü, Sayın Bakanımız Binali Yıldırım’a ve TCDD Genel Müdürümüz Süleyman Karaman’a teşekkür ediyoruz. Ulaşım Master Planımızın öngördüğü şekilde şehir merkezi ve Yenikent arasında raylı sistem ikinci etap çalışmamızı hayata geçirmek için de çalışmalarımız devam ediyor” dedi .
Kaynak: İHA