Avusturya'dan Satın Alınan Simental Cinsi 144 Süt İneği Van'a Getirildi

Van Ticaret Borsası'nın 32 girişimciyle kurduğu Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş. tarafından Avusturya'dan alınan simental cinsi 144 süt ineği, Van'a getirildi.

VATBO tarafından 2006 yılında 32 girişimcinin katılımıyla kurulan VOTAŞ, büyümeye devam ediyor. Van-Erciş karaolunda, 9500 dönümlük arazi üzerine kurulan tesislerde, geçen yıl Avusturya'dan getirilen 315 simental cinsi süt sığırı ile faaliyete başlayan VOTAŞ, bu yıl da bünyelerine 144 sığır daha kattı.

Özel tasarlanmış kamyonlarla Van'a getirilen sığırlar, asansör ile kamyonlardan indirilerek, ahırlara alındı.

VATBO Başkanı Feridun Irak, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl gebe olarak aldıkları ineklerin, doğumlarını tamamladığını ve 230 buzağının dünyaya geldiğini belirterek, işletmelerinde yavrularla birlikte 550 büyükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

Irak, bir süre önce Avusturya'ya giden yönetim kurulu üyelerinin, uzmanlar eşliğinde yaptığı inceleme ve araştırmanın ardından 185 süt ineği daha aldığını bildirerek, bunlardan 144'ünün bugün itibarıyla Van'a ulaştığını ifade etti.

Alınan simental cinsi süt sığırlarının bugüne kadar Türkiye'ye ithal edilen en iyi hayvanlar olduğunu savunan Irak, ''Amacımız bu projenin Türkiye'de yaygınlaşmasıdır. Burada elde ettiğimiz yavruları gelecek yıldan itibaren yurt içine satmaya başlayacağız. Bu işletmelerin çoğalmasıyla artık ithal eden değil ihraç eden ülke konumuna geleceğiz'' dedi.

VOTAŞ'ın, ''doğru yerde doğru yatırım'' sloganıyla örnek teşkil eden bir tesis kurduğunu vurgulayan Irak, bölgede yapılacak yeni yatırımlara, hükümet ve devlet desteğinin devam etmesini arzuladıklarını kaydetti.

Bin büyükbaş hayvan kapasiteli tesiste hayvanlar için her türlü ünitenin ve altyapının hazır olduğunu dile getiren Irak, elde edilen sütü, şu anda kentteki farklı mandıralara sattıklarını, gelecek yıldan itibaren kendi süt tesislerini kurmayı planladıklarını belirtti.

Irak, tüm bunların yanı sıra, hayvan gübresinden enerji üretimi yapacak biyogaz tesisi de kuracaklarına bildirdi.

Van'da meydana gelen depremlerden sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kentteki çiftçi ve üreticilere sahip çıkarak gereken desteği verdiğine işaret eden Irak, şunları kaydetti:

''Depremde hayvanları telef olan çiftçilere hibe olarak yeni hayvanlar verildi.

Çiftçilere önemli oranda yem desteği de yapıldı. Çiftçinin banka kredileri ertelendi. Bu desteklerin ilerleyen zamanlarda devam edeceğinin inancını taşıyoruz. Bu destekler bizi de cesaretlendirdi. Bütün zorluklara rağmen faaliyetlerimize devam ettik. Bununla da kalmadık bugün yeni hayvanlar ithal ettik.''
Kaynak: AA