SÜTAŞ, Enerjisini Hayvan Gübresinden Karşılayacak

Bursa’nın Karacabey ilçesinde fabrikası bulunan SÜTAŞ, enerji ihtiyacını hayvan gübresinden karşılamak için çalışmalarını hızlandırdı.

SÜTAŞ, Enerjisini Hayvan Gübresinden Karşılayacak
Bir süredir bu alanda deneme çalışması yapan şirket Enfaş Enerji Elektrik Üretimi isimli bir şirket kurdu. SÜTAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Başkanı Murat Arat Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yaptığı bilgilendirme toplantısında çalışma hakkında bilgi verdi.

'Doğadan sofraya' sloganının son halkasında ineklerin gübrelerinde enerji üreterek ekonomiye kazanım sağlayacaklarını belirten Arat, 2.2 MW elektrik üretim kapasiteli tesisin yaklaşık 3 milyon Euro'ya mal olacağını dile getirdi. Arat, ağustos ayında başlayacak inşaatın Ocak 2013'te tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Bir süredir çiftliklerdeki hayvan gübreleri ve fabrika atıklarından enerji elde edip tesislerde kullanan SÜTAŞ'ın bu yolla ihtiyacı olan enerjinin yüzde 15'ini karşıladığı belirtildi. Deneme amaçlı enerji üretiminde ve Ar-Ge çalışmalarında olumlu sonuç alan SÜTAŞ'ın, enerji faaliyetinin ayrı bir şirketle devam etmesine kararını vererek Enfaş'ı kurduğu kaydedildi.

BİTKİSEL ÜRÜNLERDEN KULLANILAMAZ DURUMDA OLANLAR DA DEĞERLENDİRİLECEK
Murat Arat bilgilendirme toplantısında Enfaş’ın kurulacak atık bertaraf tesisinde, çiftliklerde oluşan büyükbaş hayvan dışkıları ve SÜTAŞ atık su arıtma tesisi çamurlarının geri kazanımını hedeflediklerini söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, biyogaz tesisi kabul kriterlerine uyan organik atıklar ve çiftliklerde hayvan beslemesinde kullanılan mısır silajı gibi bitkisel ürünlerden kullanılamaz durumda olanlar da biyogaz tesisinde değerlendirilecek. Çürütücüye beslenen atıklar anaerobik ortamda biyolojik olarak parçalanarak biyogaz üretilecek ve üretilen biyogaz, ko-jenerasyon sisteminde kullanılarak elektrik ve sıcak suya dönüştürülecek. Bunun yanı sıra SÜTAŞ AŞ Karacabey Anaerobik Arıtma tesisinden elde edilen gazın da kurulması planlanan ko-jenerasyon tesisinde değerlendirilmesi planlanıyor. Ağustos ayında inşaatı başlayacak biyogaz tesisinin Ocak 2013'te hizmete girmesi hedefleniyor. 2.2 MW elektrik kapasitesiyle ülkemizdeki en büyük tesislerden birisi olacağı belirtilen tesisin devreye girmesiyle bu ölçekte hayata geçen ilk projelerden birisi tarım ve hayvancılık sektörüne öncülük etmiş olacak .