Atık Entegre Tesisleri Kurma Çalışmaları Hızlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaşanan hızlı ekonomik büyüme, şehirleşme, nüfus artışı ve refah seviyesinin yükselmesi ile birlikte atık türleri ve miktarlarındaki yaşanan artışı dikkate alarak her bir atık türü için ayrı yönetim sistemi kurmak yerine tüm atıkları içine alan entegre tesislerin kurulması için çalışmalarını hızlandırdı.

Çalışmalar doğrultusunda; 2003 yılına kadar 15 olan katı atık düzenli depolama tesisi sayısı 2008 yılında 38’e, 2009 yılında 41 ve 2011 yılı itibariyle bu sayı 59’a ulaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yapılan denetimler ve takiplerle faaliyete geçen bu tesisler 756 belediyede 41 milyon nüfusa hizmet veriliyor. 2012 yılı sonunda tesis sayısının 80’e yükselmesi ve bin 25 belediyede 45,5 milyon nüfusa hizmet verilmesi planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı birlik modeli çalışması sonucunda 2011 Ağustos ayı itibari ile kurulu olan birlik sayısı 125, buna ek olarak kurulması öngörülen birlik sayısı 14, tek başına proje yürüten belediye sayısı 30 olurken, düzensiz depolama alanlarının ıslah edilmesi ile sahadan yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarına geçen sızıntı sularının zararlı etkilerinin en aza indirilmesi, depo gazının meydana getirdiği patlama, yangın ve diğer ciddi çevresel risklerin önüne geçilmesi, görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması, haşerelerin kontrolünün sağlaması, toz ve kokunun kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü Biyogaz Projesi kapsamında pilot biyogaz tesisi seçimi aşamasına gelindi. Proje ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan gübrelerin ve diğer organik atıkların biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisi üretilmesi sonucu söz konusu atıkların toprağa ve yüzeysel sulara olan olumsuz etkilerinin giderilmesi, fosil yakıtların ikamesi yoluyla iklimin korunması ve biyogaz tesisinden çıkan maddenin tarım uygulamalarında kontrollü bir biçimde kullanılması sağlanacak.