İstanbul’daki Deprem Tatbikatı Gerçeği Aratmadı

Son yılların en büyük deprem tatbikatı İstanbul Zeytinburnu’nda yapıldı.

Okulların tahliye edildiği hastanelerin boşaltıldığı tatbikatta senaryo gereği yaşananlar gerçeği aratmadı. İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Zeytinburnu Belediye başta olmak üzere 13 kurumunun ortaklaşa düzenlediği deprem tatbikatında ortaya konan senaryo nefesleri kesti. Son yıllarda yapılan en büyük deprem tatbikatlarından biri olan tatbikatta bazı okul ve hastane binalarında tahliye ve kurtarma çalışmaları yapıldı.

Zeytinburnu Belediyesi koordinasyonunda gerçekleştirilen deprem tatbikatında, senaryo gereği 6 ayrı noktada arama kurtarma çalışması yapıldı, mahsur kalanlar tahliye edildi, yangın ve radyasyon kaçağına yönelik çalışmalar yapıldı. Deprem konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve daha duyarlı hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği Kazlıçeşme Meydanı'nda Deprem Koordinasyon Merkezi kuruldu.

Senaryo gereği Marmara Denizi’nde 7.5 büyüklüğünde deprem yaşandı. Bununla birlikte 6 ayrı noktada, enkaz altında kalan yaralılara müdahale edildi. İlk etapta Kazlıçeşme Abay İlköğretim Okulunda öğrenciler, kurtarma ekipleri tarafından tahliye edildi. Daha sonra ise içeride mahsur kalan öğretmenler arama kurtarma ve itfaiye ekipleri tarafından nefesleri kesen bir operasyonla pencerelerden sarkıtılan halatlarla aşağıya indirilerek kurtarıldı.

Okuldaki çalışmaların ardından Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde yangın ve radyasyon riskine karşılık tahliye işlemi gerçekleştirildi.

İstanbul İtfaiyesine bağlı ekipler hastane içerisine girerek radyasyon ölçümü yaptı. Bazı hastalar ise pencerelerden itfaiye merdiveniyle alınarak bahçede kurulan seyyar hastanelere kaldırıldı. Tatbikatın son aşamasında ise ağır yaralı bir hasta ambulans helikopter ile daha donanımlı bir hastaneye sevk edildi. Gerçeği aratmayan ve nefesleri kesen tatbikat başarılı bir şekilde son buldu.

Deprem tatbikatı ile ilgili değerlendirmede bulunan Zeytinburnu Belediye başkanı Murat Aydın, “Şimdiye kadar İstanbul’da yapılmış en büyük tatbikatı gerçekleştirdik. Zeytinburnu belediyesi ile birlikte 13 kuruluş bu tatbikatta yer aldı. Yaklaşık 400 kişi tatbikata katıldı.

Toplumun bu anlamdaki duyarlılığını geliştirmek amacı ile bu tatbikatı planladık. Allah göstermesin yıkıcı bir deprem İstanbul acısından zaten kıyamet olur. Bizim en büyük amacımızda buna hazırlanmaktır. Kentsel dönüşümü de bunun için yapıyoruz. Müdahale konusunda neler yapabilir ilgili kurumlar ne kadar hazırlıklı onu test ettik. o anlamda bu çalışma yapılmıştır” dedi.

Kaynak: İHA