Sera Atıklarından Biyogaz Üretilecek Tesisin Temeli Atıldı

Türkiye'de ilk defa sera atıklarından biyogaz ve elektrik üretilecek olan tesisin temeli Kumluca'da atıldı.

Geçtiğimiz Aralık ayında Antalya Valiliği, Kumluca Belediyesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve T-Energy firması arasında imzalanan protokol gereği sera atıklarından biyogaz ve elektrik enerjisi üretilecek projenin inşaat çalışmalarını inceleyen Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Kumluca ve çevresinde yılda 400 bin ton sera atığı oluştuğunu ifade eden Çetinkaya, bu atıkların yapılacak tesisle milli değere dönüşeceğini, sera atıklarının da ekonomiye kazandırılacağını kaydetti.

Sera atıklarını toplama merkezinde kurulacak olan tesisin yaklaşık iki yıla kadar faaliyete geçeceğini bildiren Çetinkaya, tesis tamamen faaliyete geçtiğinde yılda yaklaşık 200 bin ton sera atığını işleyerek biyogaz, organik gübre ve biyo kömür elde edileceğini belirtti.

Çetinkaya, sera atıklarının bu şekilde değerlendirilmesiyle hem atıklardan çevreyi kirletmeden kurtulacaklarını hem de sera atıklarının geri dönüşümünü sağlayarak ekonomiye kazandırılacağını söyledi .
Kaynak: AA