Ölümden Kaçtılar, Konteynır Kentte Hayata Tutundular

Ülkelerindeki iç kargaşadan kaçan Suriyeliler, barındıkları konteynır kentte hayata tutundular.

Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacıların kaldığı Kilis Öncüpınar'da kurulan konteynır kentte, 10 bin kişi barınıyor. Konteynır kentte 2 bin 51 konteynır, 2 tane ilköğretim okulu, 1 lise ve okul öncesi eğitim için kreşler, 5 de mahalle var. Kentte kalanların büyük bölümünün çocuk olması dikkat çekiyor.

Suriyelilerin hayata yeniden tutunması için 10 psikolog ve sosyal destek uzmanı da görev yapıyor. Ayrıca kadın-erkek kuaförlüğü, halı dokuma, dikiş ve el sanatları eğitimleri veriliyor.

FBI STANDARTLARINDA GÜVENLİK
Türkiye’nin ilk, dünyanın sayılı konteynır kentlerinden biri olan Öncüpınar konteynır kentine giren Suriyeliler, parmak izi tanıma sistemi ve X-Ray cihazları ile güvenlik kontrolü yapıldıktan sonra giriş yapacak. Güvenlikte sorun yaşanmaması için de İl Emniyet Müdürlüğü bünyesine 150 polis ataması yapıldı. 92 kameranın bulunduğu konteynır kentte, mobese sistemi sayesinde güvenlik 24 saat sağlanıyor. 5 adet acil müdahale kapısının bulunduğu kentte; 1.5 kilometresi 3 metre, 1.5 kilometresi 4 metre yüksekliğinde betonorme iç cephe duvarı ve tel örgü ile çevre güvenliği sağlanmış güvenlik yolu oluşturuldu. 16 adet de zırhlı kule konulduğu bildirildi.

315 metre kare alan üzerine biner kişilik iki cami inşa edilen kentte, 1 de gasilhane var. 145 erkek, 185 kız öğrenci camilerde açılan Kur'an kurslarına devam ediyor. 15 bin metrekare yeşil alanın bulunduğu kentte, 13 bin metrekare spor sahası inşa edilmiş, 6 oyun parkının yanı sıra; futbol, basketbol, voleybol sahalarının bulunduğu bir de kompleks inşa ediliyor.

5 mahallede bulunan sosyal tesislerde kadınlar ve erkekler için inşa edilmiş mesleki kurs salonları, internet salonu, televizyon izleme odası, çamaşır yıkama ve kurutma odaları yer alıyor. Ziraat Bankası ve PTT'nin kentte şubeleri var. Sağlık ocağı ve 50 yataklı sahra hastanesi aralıksız hizmet veriyor. Pratisyen ve uzman hekimler, 112 acil servis elemanları, ambulans istenildiğinde ulaşılabilir vaziyette hizmete hazır bekletiliyor.

Kısa süre önce kurulmasına karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakanı ağırlayan Suriyelilerin, her geçen gün uluslararası toplumdan ziyaretçileri var. Suriyeliler, savaş psikolojisini büyük ölçüde atarken, Suriyeli sanatçı Yahya Havva'nın verdiği konserle de moral buldular.

6 KİŞİLİK AİLELER KONTEYNIR KENTE YERLEŞTİRİLİYOR
Kilis’teki konteynır kente 6 kişilik aile ve üzerindeki kişiler yerleştirilirken, akraba olan Suriyeli mültecilerin konteynırları yan yana bulunuyor. Komşu ve akraba ziyaretlerinde bulunan Suriyeli mülteciler, sanki kendi ülkelerinde olduğu gibi sosyal ilişkilerini de konteynır kentte sürdürüyor.

DOĞAN KIZ ÇOCUKLARINA EMİNE, ERKEK ÇOCUKLARINA ERDOĞAN İSMİ VERİLİYOR
Suriyelilere kucak açan Türkiye, mülteciler arasında demokrasisi en gelişmiş ülkeler arasında görülürken, Suriyeli mültecilerin Kilis’te doğan kız çocuklarına; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın eşinin ismi olan Emine, erkek çocuklarına da Erdoğan ismi veriliyor.

Suriyeli mülteciler, Türkiye’ye yardımlarından dolayı teşekkür ettiklerini belirterek, “Bize yaptığı iyilik ve misafirperverlikten dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, bakanlara ve Kilis Valisi Yusuf Odabaş’a teşekkür ediyoruz. Her türlü ihtiyaçlarımız Türkiye tarafından karşılanıyor. Konteynır kent bizim adete kendi şehrimiz oldu. Bin şehirde ne var ise hepsi burada var. Türkiye’nin bu yaptıklarını unutamayız. Bizler Beşşar Esad’ın zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığındık. Savaş psikolojisini üzerimizden atmaya çalışıyoruz” diye konuştular.

ZAMAN ZAMAN OLUMSUZLUKLARIN YAŞANDIĞI KONTEYNIR KENT
10 bini aşkın Suriyelinin barındığı konteynır kentte zaman zaman olumsuzluklarda yaşanıyor. Konteynır kente güvenlik sağlanmadan yerleştirilen mülteciler, istedikleri zaman konteynır kentten dışarı giriş çıkış yapabiliyordu. Daha sonra alınan güvenlik önlemleri ile bu sorunun önüne geçildi. İlk zamanlarda konteynır kent hazır olmamasına karşın yerleştirilen Suriyeli mülteciler, görevliler ile tartıştılar. Zaman zaman arbedelerin de yaşandığı konteynır kentte, son olarak izinsiz boş konteynır kente yerleşmek isteyen Suriyelileri kentten çıkarmak isteyen polisler ile sözlü tartışmanın alevlenmesi üzerine mültecilerin polise taşla saldırması sonucu 3 polis yaralanırken, polis araçları ile idari binaların camları kırılmıştı.

ÇOCUKLAR HER YERDE ÇOCUK
Suriyelilerin çocukları kendileri için yapılan oyun grupları içerisinde gönüllerince oynarken, her gördükleri kamera ve fotoğraf makineli kişilere de zafer işareti yapıyorlar. Çocuklar günün büyük bölümünü konteynır kentte oyunlar oynayarak geçiriyor.

KİLİSLİLER KONTEYNIR KENTİN YERİNE KARŞI
Kilisliler, konteynır kentin kurulma aşamasında, Öncüpınar Hac Konaklama Tesisleri yerine başka bir alana kurulması gerektiğini ifade ederek, "Öncüpınar Sınır Kapısı bizim geçim kapımız. Konteynır kent Suriye sınırına sıfır noktada bulunuyor. Bu nedenle buraya konulmasına başından beri herkes karşı çıktı. Ama yapılacak bir şey yok. Konteynır kent kuruldu. 10 bin tanede de Suriyeli mülteci var. Eğer bu Suriyeliler, peyderpey Kilis’e alışveriş için gelirse para kazanır. Yoksa Kilis’e hiçbir faydası olmaz. Suriyelilerin sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılandığı için zaten yetersiz olan hastanede sıkıntılar var. Kilis’e doktor ve sağlık personeli atanmasını istiyoruz. Suriyeliler hastanede sıra beklemiyor. Ama biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız sıra bekliyoruz” diye konuştular .
Kaynak: İHA