Çerkezler'in Kafkaslar'dan Sürgün Edilmesinin 148. Yıl Dönümü

Çerkezler'in Kafkaslar'dan sürgün edilmesinin 148. yıl dönümü dolayısıyla Mersin'de anma etkinliği düzenlendi.

Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Barış Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, Çerkezler soykırım ve sürgünü anarak, bu süreçte yaşamını yitiren ataları için Akdeniz'e karanfil attı. Törene çok sayıda Kafkas kökenli vatandaşın yerel kıyafetleri ile katılması dikkati çekti.

Derneğin eski başkanlarından Şamil Koç, törendeki konuşmasında, Çarlık Rusyası tarafından 1,5 milyon insanın katledildiği, günümüzde 5 milyonun üzerinde Çerkez'in de sürgünde yaşadığını savundu.

''Bizler savaş giysileri, günlük giysileri haline gelmiş bir milletin çocuklarıyız'' diyen Koç, ''Soykırım ve sürgünde yakılan ağıtlar ve ninniler göstermiştir ki, yaşadığımız acılar çok büyük ve derindir. Sürgünde anneler ölen bebekleri denize atılmasın diye, öldüklerini saklamak amacıyla yol boyunca onlara ninniler söylemişlerdir. İnsanın vatanından sürülmesi çok acıdır, bu acıyı yaşayan halkın torunları olarak bizlere düşen vatanımızı unutmamaktır'' diye konuştu.

Dernek Başkanı İbrahim Burcu da, törene katılan tüm soydaşlara teşekkür ederek, birlik ve beraberliğin güçlenmesi adına bu tür organizasyonlara sahip çıkılmasını istedi .
Kaynak: AA