"Özel Öğrenciler Güller Diyarında Doğayla Buluşuyor" projesi başlıyor

Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen ''Özel Öğrenciler Güller Diyarında Doğayla Buluşuyor'' projesi kapsamında bedensel engelli lise öğrencileri, bir hafta doğayla baş başa eğitim görecek.

SDÜ Yenişarbademli Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve proje yürütücüsü Emre Kuzugüdenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli insanların günlük yaşamda birçok sorunla karşılaştıklarını, engellilere sosyal etkinliklerde pek fazla yer verilmediğini ifade ederek, bu nedenle çoğu zaman sosyal yaşamı dışarıdan izlemeye mahkum bırakıldıklarına dikkat çekti.

Bu sorunu çözebilmek için hazırladıkları ''Özel Öğrenciler Güller Diyarında Doğayla Buluşuyor'' projesinin TÜBİTAK tarafından Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı'na kabul edildiğini belirten Kuzugüdenli, proje ile bedensel engelli öğrencileri doğa ile bir araya getirmeyi ve eğlenceli bir şekilde eğitim almalarını hedeflediklerini söyledi.

Proje kapsamında özel konuklarını dramalar, oyunlar, yarışmalar, temel doğa eğitimleri gibi eğlenceli ve eğitici aktivitelerle Isparta'nın doğal güzellikleri ile buluşturacaklarını dile getiren Kuzugüdenli, projede yer alan eğitimin bedensel engelli öğrencilerin çok daha etkin olduğu keşfetme merkezli olacağını, doğanın bir sınıf gibi kullanılacağını kaydetti.

Doğayı inceleme ve anlayabilme yeteneklerini geliştirmek için öğrencileri farklı ekosistemlere götürerek açık havada ve doğal ortamlarda gözlemler yapmalarını, temas etmelerini, duyarak ve hissederek öğrenmeleri sağlayacaklarını dile getiren Kuzugüdenli, bedensel engelli öğrencilere dört duvar arasında yaşadıkları hayattan farklı bir bakış açısını kazandırmayı ve özellikle genç yaşta hayata küsmelerini engellemek istediklerini söyledi.

-Kuş gözlemleyecekler, iz sürecekler-

Proje ekibinde çevre bilimci, şehir plancısı, psikolojik danışman ve rehber gibi her biri konusunda uzman akademisyenlerin de yer aldığını belirten Kuzugüdenli, projenin hazırlanmasında engelli öğrencilerin karşılaşabilecekleri olası sorunlar ve ihtiyaçlarına yönelik titiz bir çalışma yapıldığını vurguladı.

Kuzugüdenli, bir haftalık program kapsamında Yazılı Kanyon, Gölcük Gölü Tabiat Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı, Eğirdir Gölü gibi kendine özgü dokusu ve özellikleri bulunan alanlarda aktiviteler düzenleneceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Öğrencilerimizle bir gece kamp kuracağız. Ziyaret edeceğimiz farklı bölgelerde gruplar halinde doğada, birebir görerek ve seslerini dinleyerek kuş gözlemi yapacağız. Bir tüy ya da yumurtanın hangi kuşa ait olduğu beraber öğreneceğiz. Dürbün veya teleskop ile yaban hayatını izleyeceğiz. Öğrencilerimiz serçe ile ispinozun farkını öğrenecekler. Hayvanların izlerini süreceğiz. Bulduğumuz bir izin ya da kalıntının hangi hayvana ait olduğunu, hangi bitkilerin hangi alanda kullanılabileceğini öğreneceğiz. Fidan dikip hatıra ormanı oluşturacağız.''

Program kapsamında ayrıca doğa temalı eğitici oyunlar, tiyatro, drama, ebru, resim, müzik, fotoğraf gibi alanlarda çeşitli etkinlikler düzenleneceği, müzelerin de ziyaret edileceğini bildiren Kuzugüdenli, ayrıca yaprak, böcek, kelebek ve yapacakları çeşitli eşyalardan koleksiyon oluşturacaklarını söyledi.

İlk eğitim programını 9-15 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştireceklerini dile getiren Kuzugüdenli, programa lise öğrencileri ile liseden en fazla iki yıl önce mezun olan tüm bedensel engellilerin katılabileceğini, katılımcı sayısı bakımından sınırlama olmadığını kaydetti.

Kuzugüdenli, isteyen bedensel engellilerin refakatçilerinin de ağırlayacaklarını, programa katılmak isteyenlerin başvurularını ''engelsizdoga.sdu.edu.tr'' internet adresinden yapabileceklerini sözlerine ekledi .
Kaynak: AA