Yozgat'ta Hayvanlar Keneye Karşı İlaçlanıyor

Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerle mücadele kapsamında, köylerdeki büyük ve küçükbaş hayvanları ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor.

Yozgat'ta Hayvanlar Keneye Karşı İlaçlanıyor
Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı ekipler köyleri gezerek, ahırlarda bulunan hayvanları kenelere karşı ilaçlarken vatandaşlara da kene hakkında bilgi veriyor. Yozgat merkeze bağlı Tayip köyünde ilaçlama çalışmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli veteriner hekim İlker İpek, havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte hayvanların meralara çıktığını belirterek, "Meralarda bulunan keneler hayvanlara gelmeye başladı.

Hayvanlarda gelimini tamamlayan keneler daha sonratekrar meraya düşerek yaklaşık 3 bin civarında yumurta bırakıyor. Bu sebeple bizlerde hayvanların üzerinde bulunan keneler meraya düşmeden ilaçlamasını yapıyoruz. Önemli olan keneler hayvanların üzerindeyken ilaçlamak" dedi.

Vatandaşlara kene ve KKKA hastalığı hakkında bilgi veren veteriner hekim İpek, keneyi kesinlikle çıplak elle çıkarılmaması uyarısında bulunarak, "Hayvanların üzerinden kene çıkaracak bunu kesinlikle çıplak elle yapmıyoruz. Kenedeki virüsler elimizde olan yaradan vücudumuza geçebilir. Vücudumuzdan kene çıkardığımızda ise mutlaka ve mutlaka sağlık kuruluşuna müracaat edip, gerekli tetkik ve tahlilleri yaptırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Tayip Muhtarı Muharrem Demirer, bu yıl doğada önceki yıllara göre daha fazla kene bulunduğunu ifade ederek, "Tarım il müdürlüğü ekipleri gelip hayvanlarımızı ilaçladı. Köy halkına bilgi verdi, kendilerine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Hayvanların üzerinde çok sayıda kene bulunduğunu belirten köylüler ise yapılan uyarılardan sonra keneyi çıplak elle tutmadıklarını ve ilaçlama yaptıklarını söyledi.

Yozgat Gıda, Tarım ve İl Müdürlüğünün 30 Nisan 2012 tarihine kadar Yozgat il genelinde 80 bin büyükbaş, 32 bin küçükbaş hayvanı keneye karşı ilaçladığı, 15 Mayıs'a kadar tüm hayvanların ilaçlanacağı belirtildi .
Kaynak: İHA