Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu

Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Musa Kasımlı, ''Türkler arasındaki Ermeniler'in, hiçbir zaman kötü niyeti yoktu. Ta ki Ruslar ayrıştırma yapmaya başlayana kadar'' dedi.

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen, ''1. Uluslararası Türk-Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu''nun ikinci oturumunda konuşan Kasımlı, Ruslar'ın sıcak denizlere inme hayallerinin, tarihte farklı oyunların oynanmasına neden olduğunu söyledi.

Kasımlı, Ruslar'ın sıcak deniz hayali için Ermeniler üzerinde ayrıştırma oyunları oynadığını belirterek, ''İstanbul'a hakim olmak demek, sıcak denizlere inmek, tarih yazan Osmanlı hükümdarlığına son vermek demekti. Osmanlı'nın önünü kesmek demekti. Bunu yapmanın yolu da Osmanlı topraklarını parçalamaktan geçiyordu'' diye konuştu.

Ermeniler'in her zaman rahat ve huzurlu bir yaşantılarının olduğunu ifade eden Qasımlı, şunları kaydetti:

''Türkler arasındaki Ermeniler'in, hiçbir zaman kötü niyeti yoktu. Ta ki Ruslar ayrıştırma yapmaya başlayana kadar. Ruslar'ın sıcak deniz hayali bu ayrıştırmaların temelini oluşturdu. Bugün yapılanlar tarihin her döneminde vardı. Dünyada gelişen bütün önemli olaylar ise bu coğrafyada cereyan etmiştir. Kötü niyeti besleyen Ruslar, baktılar ki Anadolu'da Ermeniler refah içinde yaşıyor. Onlar ise farklı bir yaşantı içinde. Böyle olunca da ayrıştırmalar yapmaya çalıştılar. Özellikle 1877-1878'den sonra bu bölgeye Rus orduları, 30 bin Ermeni yerleştirdiler ve başta Kars olmak üzere Türkler'in öldürülmesinde rol oynadılar.''

Kasımlı, Ermeniler'in kendilerine duyulan güveni ve hoşgörüyü zamanla suiistimal ettiğini, Ruslar'ın desteğiyle okullarla, kiliselerin alt katlarını silah deposuna dönüştürdüklerini söyledi.

-''Mağduriyet psikolojisini Ermeniler, çok iyi kullanmıştır''-

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Ermeniler'in dünya genelinde mağdur psikolojisini çok iyi kullandıklarını söyledi.

Ermeni meselesinin tarihi ve hukuki bir ortamdan çıkartıldığını belirten Göktepe, ''Türk-Ermeni ilişkilerinde mağduriyet psikolojisini Ermeniler, çok iyi kullanmıştır. Ermeniler sivil, siyasi, bürokrasi ayağında da sürekli mağdur psikolojisi baskılarını artırdı. Bu baskılarla mesele tarihi ve hukuki olmaktan ziyade, siyasi bir formata dönüştürüldü'' diye konuştu.

Sempozyumun üçüncü oturumunda konuşan, Florida Üniversitesi'nden Prof. Dr. Christopher Gunn, başta Asala olmak üzere diğer Ermeni terör örgütlerinin yaptığı eylemleri anlattı.

Asala ve Ermeni terörünün arasındaki ilişkilerin önemine dikkati çeken Gunn, zaman zaman işlenen cinayetlerin ardından ortadan kaybolan örgütün, tekrar ortaya çıkmayacağının garantisinin olmadığını belirtti.

Kaynak: AA