Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gercüş'te

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı memleketi Batman'ın Gercüş ilçesi Arıca köyünde Süryanilerle maç yaparak kutladı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Arıca köyünde, kendi köylülerinin takımı ile Süryanilerden oluşan takım arasında düzenlenen futbol maçı için Batman'a gelen Bakan Şimşek'i ellerinde Türk bayrakları taşıyan çocuklar karşıladı.

Vatandaşlarla sohbet eden Bakan Şimşek, daha sonra köydeki futbol sahasında oynanacak maç için Süryanilerden oluşan ''Turabdin'' takımının formasını giyerek Arıca köylülerinden oluşan ''Kefre'' takımına karşı galip gelmek için ter döktü.

Maçın ilk yarısında Turabdin takımında oynayan Şimşek, Turabdin takımının 3-0 önde tamamladığı maçın devre arasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olduğunu anımsatarak, tüm milletin bayramını kutladığını söyledi.

Birlik, beraberlik ve kardeşliğin pekişmesi, güçlenmesi ve ülkenin gelişmesi için bu bayramların hayırlara vesile olmasını dileyen Bakan Şimşek, ''Bu yıldan itibaren 19 Mayıs'ı farklı bir hava, farklı bir coşkuyla kutluyoruz. Bundan bir süre önce Arıca köyümüzün muhtarından bana bir teklif geldi. Dedi ki; 'Bundan 20-30 yıl önce köyümüzden ayrılan Süryaniler tekrar köyümüze gelmek istiyorlar. Burada bir futbol maçı yapmak istiyorlar, siz de gelebilir misiniz-'. Ben de 19 Mayıs'ın bunun için çok güzel bir gün olacağını düşündüm ve bu teklifi kabul ettim. Bugün hakikaten burada yaşlısıyla, genciyle, çocuğuyla büyük bir coşku ile bayramı kutluyoruz'' dedi.

-''Yavaş yavaş bu bölgeye huzur geri dönüyor''-

Bakan Şimşek, bu bayramın anlamının büyük olduğunu, Türkiye'nin muazzam bir kültürel zenginliğe ve tarihi derinliğe sahip olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Bir anlamda çok kültürlü olmamızın gereği olarak farklı inançlara karşı toleranslı ve saygılı olmamız lazım. 'Önce insan' dememizin bunda büyük bir rol oynadığı kanısındayım. Eskiden bu köyde neredeyse nüfusun yarısı Süryani idi, Hristiyan idi. Tabii 1970'li ve 1980'li yılların başında gerek ekonomik şartların getirdiği baskılar, gerek sonradan başlayan terör neticesinde birçok insan daha iyi şartlara gitti. Yani Avrupa'ya, İsviçre'ye, Hollanda'ya ve Almanya'ya göçtü. Bir kısmı İstanbul'a gitti fakat o dönemlerde çok iyi hatırlıyorum; tabii biz çocuktuk ama komşuyduk, hakikaten ilişkiler, diyaloglar çok güçlüydü. Herhangi bir komşunun, kardeşin, ailenin diyaloğu nasılsa köyümüzdeki diyalog ve ilişkiler de öyleydi. Şimdi bugün bunu bir nebze bile olsun yeniden bir anlamda yaşatmak için buradayız. Çok anlamlı bir bayram ve bayramı da bu çerçevede kutluyoruz. Türkiye ne kadar çok demokratikleşirse, refah seviyesi artarsa, o kadar da bu zenginlikler ortaya çıkıyor. Bu zenginliklerin temelinde bu güç birliği, ülkü birliği, kardeşlik ve dayanışma ruhu olduğunu söyledi.

Bunlar güçlü olduğu için Türkiye güçleniyor. Türkiye güçlendiği için tabii ki gerek dünyada, gerek bölgesinde saygınlığı artıyor. Bence oldukça anlamlı. Yavaş yavaş bu bölgeye huzur dönüyor. Refah artışı var. Ben hissediyorum. Geçmişte buraları terk edenler gelip bakıyorlar. Burada artık altyapı, huzur, barış, artık tekrar köye dönüş var, dönmeyi de planlayanlar var. Bence bu Türkiye'nin nereden, nereye geldiğini göstermesi açısından son derece anlamlı. Amacımız hakikaten 19 Mayıs'ın amacına yaraşır bir dostluğu, kardeşliği, buradaki birliği beraberliği ortaya koymaktır.''

-''Bu toprakları vatan yapan herkese minnettarız''-

Bakan Şimşek, 19 Mayıs vesilesiyle hem bayramı kutladıklarını hem de Atatürk ve bütün şehitleri yad ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bu toprakları vatan yapan herkese minnettarız. Bu vatanın güçlenmesi ve büyümesi için de hep beraber çalışacağız. Gelmek isteyenlere kapımız açık. Bunlar farklı inançlardan, etnik kökenlerden insanlarımız, bunlar Türkiye'nin zenginliği. Bunların hiçbiri tehdit kaynağı değil, hepsi birer zenginlik kaynağı. Osmanlı çok geniş, kültürel, etnik bir çok anlamda zenginliği barındırıyordu. Türkiye de bunu barındırıyor. Bizim inancımızda, tolerans, karşılıklı sevgi ve saygı var. Tabii ki herkes kendi inancını yaşayacak, tabii ki karşılıklı bir sevgi ve saygı çerçevesi var. Zaten dinimizde de, kültürümüzde de bu var. Dolayısıyla bu anlamda bir geri dönüşe, bir ilgiye ülke olarak olumlu yaklaşıyoruz, teşvik de ederiz. İnşallah tekrar o zenginlik bu bölgede en güçlü şekilde yaşatılır, yaşanır.''

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkan Vekili Rudi Sumer de, 19 Mayıs dolayısıyla Bakan Şimşek ve Batman Valisi Ahmet Turhan'ın böyle bir organizasyon yapmasının son derece mühim olduğunu belirterek, ''Bir kardeşlik, dostluk müsabakası, Türküyle, Kürdüyle, Süryanisiyle hepimiz burada, iç içe bir arada bunu birde sahaya yansıttık. Bu anlamlı günde bir spor müsabakası yapmak gerçekten güzel bir görüntü teşkil etti. Sayın bakanımızın da doğduğu köye bizi de davet etmesini olumlu buluyoruz'' şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, konuşmasının ardından maçın ikinci devresinde Arıca köylülerinden oluşan ''Kefre'' takımının formasını giydi.

Turabdin takımının 7-4 galip geldiği maçın sonunda Bakan Şimşek ve Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş galip gelen Süryani takımına kupa ve her iki takım futbolcularına madalya verdi.

Maçı, Vali Turhan, rahipler ve çok sayıda vatandaş izledi .
Kaynak: AA