Ak Partili Akdağ: Barış Ortamı Tesis Edilirse Genel Af Gündeme Gelebilir

AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, barış ortamı tesis edildiği takdirde genel affın gündeme gelebileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürt sorununun çözümü ile ilgili bölgenin nabzını yoklamak üzere görevlendirdiği 5 kişilik AK Parti milletvekili heyetinde bulunan Akdağ, partisinin il binasında, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.Başbakan'ın 'PKK silah bırakırsa operasyonlar durur.' söylemine atıfta bulunan Akdağ, “Şimdiye kadar bazı reform çalışmaları oldu. TRT 6, üniversitelerde Kürtçe lisans ve lisansüstü eğitim imkanı, bazı Kürtçe klasik eserleri, Ahmedi Hani'nin Mem u Zin'i gibi, Türkçe'ye çevrildi. Paradigma değişti. Türkiye'nin her tarafında sorunun çözümüne dair güçlü bir idare var. Sonuca ulaşmak için PKK'nın silah bırakması gerekir. Bazı Kürt liderler bu yönde çağrılar yaptı. Türkiye'nin ulaştığı demokratik olgunluk ortamında silahın gereksizliği ortaya çıkmıştır. Silahın bırakıldığı ortamda hükümet ciddi reformlar yapabilir. Anayasa değişikliği, Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, bunlar Meclis zemininde konuşulur, tartışılır, ortak irade, Ortak Akıl ile sonuca bağlanır. Zaten hükümetin bir takım hazırlığı var.” dedi.

Kürtçe seçmeli ders okutulmasının önünün açıldığını hatırlatan Akdağ, anayasal vatandaşlığın da yasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini söyledi.

"GENEL AF GÜNDEME GELEBİLİR"

Barış ortamı tesis edildiği takdirde genel affın gündeme gelebileceğine dikkat çeken Akdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Örgüt üst yönetiminden 250-300 kişi üçüncü ülkelere gidebilir. Diğerleri demokratik ortama katılarak siyasal alanda faaliyet gösterebilir. Bu arada Meclis'te güçlü bir grupla temsil edilen BDP'ye büyük görev düşmektedir. Barış hususunda tarihi misyonunu ifa etmek için çaba harcamalıdır. Zira geçmişte devlet PKK ile savaşmak isteyen bir devletti. Askeri vesayet bu savaş üzerine kurulmuştu. Şimdi devletin ve hükümetin savaşa ihtiyacı yok. Kürtler artık silahı tolere edecek durumda değil. 'Edi Bese' diyorlar. PKK'nın durduğu yer bütün Kürtlerin çıkarını riske ediyor. Silahlı mücadelenin pazarlık unsuru olmayacağı bir döneme girdik.”

ÇÖZÜM PKK İLE ENDEKSLENMEMELİ

Akdağ, bölgede bir haftadan beri 5 kişilik milletvekili heyeti ile birlikte her kesimi temsil eden sanatçılardan aydınlara, İHD’den TTB’ye, Memur-Sen’den KESK’e, Mazlum-Der’den MÜSİAD’a, meslek odalarından gazetecilere kadar farklı alanlardaki STK ve toplum önderleri ile görüştüklerini anlattı. Akdağ, şu ifadeleri kullandı: “Demokratik hak ve özgürlükler alanında yapılması gereken kararlılıkla devam etmelidir. Kürtlere tanınacak haklar PKK'ya endekslenmemelidir. Güvenlik kararlılıkla tüm vatandaşlar için sağlanırken, özgürlükler ihlal edilmemelidir. Terörle mücadele, siyasetle müzakere BDP'yi kapsamakla birlikte onun tekeline hapsedilmemelidir. Ana dilde eğitim hakkı tereddütsüz tanınmalıdır. Yeni anayasa özgürlükçü, katılımcı ve herkesin 'benim anayasam' diyeceği normları barındırmalıdır.”