Sadi Sürenkök: Teşvikler Ülke İçin Olumlu Adana İçin Hayal Kırıklığı

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik sisteminin, Türkiye geneli için çok olumlu Adana için hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

Eskiye göre daha iyi bir sistem olacağını aktaran Sürenkök, 2004’ten beri uygulanan teşvik yasasının 2009’da revize edilerek bölgesel teşvike dönüştürüldüğünü hatırlattı. Şu anda yapılan sisteme iki yeni bölge eklendiğini ifade eden Başkan Sürenkök, “Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesine yönelik önemli destekler var. Yüzde 50’sinden fazlasını ithal ettiğimiz ürünlerle ilgili hangi ilde yapılırsa yapılsın 5. bölge uygulaması olmasının çok yerinde bir karar." dedi.

Sürenkök, “Cari açığın azaltılması ve katma değerli ürünlerin ülkemizde üretilmesi için önemli olduğunu düşünüyoruz. Adana 2. bölgede kalmış bunun yanında çevremizdeki illerden Osmaniye’ye yatırımlar gidiyor diye şikayette bulunuyorduk. Şuanda Adana 2. Osmaniye 5. bölgeye verilmiş. Bu artık Adana’da yeni yatırımlar yapılmayacak tüm yatırımlar Osmaniye’ye gidecek demektir. Mersin ile biz eşittik ancak Mersin 3 bölgeye kaydırılmış. Hatay da 4. bölgeye alınmış. Bu durumda Adanalı sanayicilerin büyük şikayetleri olacak.” diye konuştu.

Teşvik sisteminde Türkiye için olumlu gelişmeler bulunduğunu yineleyen Sürenkök, “Özellikle cari açığın giderilmesi açısından ve Türkiye’de olmayan yatırımların ülkemize yapılması ile ilgili büyük ölçekli yatırımlara ciddi manada destekler veriliyor. Güneydoğu için yeni bir bölge oluşturulmuş. Buralarda özellik organize sanayi bölgeleri için 12 yılları bulan destekler var. Ülkemizde üretimi artırmak için önemli ve doru destekler var. Biz Adana için hayal kırıklığına uğradık. Akdeniz bölgesinde en fazla işsizliğin olduğu yer. Bu yüzden ülke geneli olarak olumlu Adana için olumsuz görüyoruz.” ifadesini kullandı.