Egemen Bağış: 'Avrupa'da Zihinsel Engeli Siyasetçilerle Uğraşıyoruz'

Avrupa Birliği Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa'da zihinsel engelleri olan bir takım siyasetçilerle uğraşmak zorunda kaldıklarını belirterek, "O engelleri tanımamazlıktan geliyoruz ve azimle, kararlılıkla Türkiye'nin haklarını savunuyoruz" dedi.

Egemen Bağış, "On Bin Müzakereci-Arabulucu-Lider Öğrenci" projesinin sorumluları ve katılımcı öğrencilerinden oluşan heyeti AB Bakanlığı Ortaköy Ofisi'nde kabul etti. Bağış, ziyaret sırasında görme engelli rehber öğretmeni İdris Ekinci ile bir süre ayaküstü sohbet etti. Ekinci sohbet sırasında Bağış'a diğer insanlar gibi eşit koşullarda olduklarında bu eğitimi verebildiklerini söyledi.

Bunun üzerine Bağış, "Biz de Avrupa'da maalesef zihinsel engelleri olan bir takım siyasetçilerle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Ama ona rağmen o engelleri tanımamazlıktan geliyoruz ve azimle, kararlılıkla Türkiye'nin haklarını savunuyoruz" dedi.

Egemen Bağış, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada ise müzakereciliğin ve uzlaşının Türkiye'nin kültürünün bir parçası olduğunu ifade etti.

Konuşması sırasında müzakereciliği anlatan bir karikatürü gösteren Bağış, ''Dikkat ederseniz el ele sıkışan iki kişinin aslında diğer elleriyle sakladıkları birer sopaları var. Ama bunu sakın gerçek anlamda müzakerecileri eli sopalı olarak düşünmeyin. Aslında eldeki sopa müzakeredeki argümanlarınızı temsil ediyor. Eğer temsil ettiğiniz fikirler, argümanlar, değerlergüçlüyse onlar karşınızdaki müzakere ettiğiniz tarafları ikna etme konusunda çok önemli bir araç haline gelebiliyor'' diye konuştu.

Müzakere etmenin demokrasi kültürünün ayrılmaz bir parçası, bir medeniyet göstergesi olduğunu söyleyen Bağış, "Bugün dünyadaki en eski tarihi anlaşma milattan önce 2280 yılında imzalanan Kadeş Anlaşması'dır. O da bu topraklarda'' dedi.

Egemen Bağış, Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir vatandaşının aslında müzakereci olduğunu ifade ederek, şunları söyledi; "Ama sizler bunun eğitimini alıyorsunuz ve 10 bin müzakereci içerisinden burada Türkiye'nin baş müzakerecisi ile birlikte İstanbul'da Ortaköy'de birlikte olma noktasına gelmiş, seçilmiş kardeşlerimsiniz. Ben de sizleri burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum." Avrupa Birliği reformları sayesinde bu ülkede yasakçı zihniyetin son bulduğunu anlatan Bağış, ''Bu yüzden, 'durmak yok reforma devam' diyoruz. Bu çerçevede kendi reformlarımızı kendi halkımızın ihtiyaçları için hep birlikte gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.

Bağış, AB sürecinde hep dik duruşu sergilemeye çalıştıklarını belirterek, "Hazreti Mevlana'nın çok güzel bir sözü var; 'sesini değil sözünü yükselt'... Türkiye de bu süreçte sesini yükseltmedi ama sözünü yükseltti. Karşımızdakilerin sözünü yükseltebilecekleri argümanları olmadığı için bazen seslerini yükseltiyorlar, Türkiye'nin kervanı ise yürümeye devam ediyor. Türkiye her geçen gün güçleniyor. Son 5 yıldır Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduk. Önümüzdeki 20 yıl boyunca da inşallah Avrupa'nın enhızlı büyüyen ekonomisi olmaya devam edeceğiz. İşte sözünü yükseltmek budur" şeklinde konuştu.

Bağış ayrıca İzmir'in Expo'ya ev sahipliği yapmasını sağlayacaklarını, hükümetin bu konuda tam desteğinin olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA