13. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali

Trabzon, 2-15 Mayıs tarihleri arasında, 13. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ne ev sahipliği yapacak.

Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından 13 yıldır organize edilen festivale, Türkiye'nin yanı sıra Gürcistan, Yunanistan, Macaristan, İngiltere, Romanya, Makedonya, Rusya, İtalya, Letonya ve Afganistan'ın tiyatro toplulukları katılacak. Ayrıca Hollanda ve Avusturya'dan gelecek ekipler de sanatseverlere dans ve müzik gösterileri sunarak, alternatif etkinlikler düzenleyecek.

Açılışı 2 Mayıs Çarşamba törenle yapılacak festivalin ilk oyununu Ankara Devlet Tiyatrosu sahneleyecek. ''Barış'' adlı oyun Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde saat 20.00'de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Festivalin ikinci günü ise Gürcistan'ın Marjanishvili Tiyatrosu ''Aşk Çemberi'', Letonya'nın Rezekne Tiyatrosu ise ''Palavraya Kanma'' adlı oyunları sahneleyecek. Yunanistan'ın Anagnosis Tiyatrosu ''İz Sürücüleri'', Afganistan'ın SFACA Tiyatrosu ise ''Burka Ardındaki Maskeler'' adlı oyunlarını festivalin üçüncü günü olan 4 Mayıs'ta tiyatroseverlerin beğenisine sunacak.

Festivalin 4. ve 5. gününde İstanbul Devlet Tiyatrosu ''Sidikli Kasabası'', Bursa Devlet Tiyatrosu ise Trabzonlu sanatçı Bedri Rahmi Ebüyoğlu'nun hayatının konu edildiği ''Tek Kişilik Yaşam'' adlı oyunu sahneye koyacak.

Macaristan'ın Kompania Tiyatrosu ''Othello Yorum'', Konya Devlet Tiyatrosu ise çocuk oyunu olan ''Dört Köşe Palyaço'' adlı oyunları festivalin 6. ve 7. günlerinde sahneleyecek. Festivalin 8. ve 9. gününde ise İngiltere'nin Stacy Makishi Tiyatrosu ''Uçuşa Geçiş: Gerçek Hikaye'' adlı tiyatro oyununu, Konya Devlet Tiyatrosu ise ''Dört Köşe Palyaço'' adlı oyunu sahneleyecek.

Festivalin 10. gününde Romanya'nın Baia Mare Tiyatrosu ''Barut Fıçısı'', Konya Devlet Tiyatrosu ise ''Dört Köşe Palyaço'' adlı oyunu tekrar oynayacak.

Festivalin ev sahibi Trabzon Devlet Tiyatrosu ise ''Ben Feuerbach'' adlı oyunu, festivalin 11. günü olan 12 Mayıs Cumartesi günü sahneye koyacak. Festivalin 12. gününde Makedonya Devlet Opera ve Balesi ''Kapılar'', 13. gününde Rusya'nın Kemedianty Tiyatrosu ''Mumu'' adlı oyunu sahneleyecek. Festivalin son günü olan 15 Mayıs'ta ise İtalya Uluslararası Tiyatro Merkezi ''Çıkış'' adlı oyunları sahneleyecek ve aynı akşam festival, kapanış töreni ile sona erecek.

Tiyatro oyunları Atapark Haluk Ongan Sahnesi ve Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde 18.00 ve 20.00 saatlerinde, çocuk oyunu ise saat 13.00'de sahnelenecek festivalde, Hollanda, Avusturya ve Türk ekipleri de dans ve müzik gibi alternatif etkinlikler sunacaklar .
Kaynak: AA