Serada Turfanda Nektarin

Mersin'in Erdemli ilçesinde örtü altında yetiştirilen nektarin mevsiminden bir ay önce olgunlaştı.

Piyasaya sürülecek turfanda nektarin için fiyat araştırması yapılıyor.

İlçeye bağlı Kargıpınarı beldesinde 7 dönümlük serasında nektarin yetiştiren Mükerrem Türkoğlu, bahçesinde daha önce limon yetiştirdiğini fakat az getirisi olduğu için nektarin yetiştirme kararı aldığını söyledi.

Araştırmaları neticesinde serasına tüysüz şeftali yani nektarin diktiğini ve ilk ürünü aldığını belirten Türkoğlu, "Ürünü almak için gelen firmalar henüz bir fiyat belirlemedi. Bu yıl nasıl bir ekonomik getirisi olacak, bakacağız. Düşüncemiz limondan daha fazla gelir almak. Çünkü arazi küçüldükçe limonun getirisi de düşüyor. Küçük arazide getirisi biraz daha iyi olan ürünlere yönelmek gerekiyor. Dikmek için şeftalinin diğer tüylü cinsini de düşündük. Fakat nektarin daha uzun dayanabildiğinden pazarda bir avantaj oluşturduğundan tercihimiz bu oldu" dedi.

Serasında herhangi bir hormon kullanmadığını vurgulayan Türkoğlu, "Meyvelerin erken olmasının tek sebebi sera içerisindeki hava şartlarının dışarıya göre daha sıcak olmasıdır.Üretimimiz Ziraat Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu tarafından da takip ediliyor. İlaçlama tavsiyelerini onlar yapıyor. Hormon vererek erken ürün alma düşüncemiz yok. Seramızda ısıtma bile yapmıyoruz" diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise nektarinin açık alanda Mayıs ayının 20'sinde hasat edildiğini, fakat serada yetiştirildiği için ürünün nisan ayı ortasında olgunlaşmaya başladığını belirtti.

Dış pazarda rekabet gücü açısından turfanda ürünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dölek, "Ülkemizin ekonomik kazancı adına bu tür denemeler yapılmalıdır. Ziraat Odası olarak arayış içerisinde olan üreticilerimize bu konuda destek veriyoruz. Bölgemiz seracılığa son derece uygun. Yılın neredeyse 365 gününde güneş alan bir bölgedeyiz. Bugün serada kayısı, üzüm, yenidünya, erik, nektarin ve muz yetiştirebiliyoruz. Yetiştirdiğimiz bu ürünler alıcısını yurt dışı pazarlarındaki mücadeleye 1-0 öndebaşlatıyor. Bu ürünler turfanda yetiştiği için alıcılarımız piyasalara erken girebiliyor" dedi .
Kaynak: İHA