Büro Memur-Sen'den Kamuda Tek Tip İstihdam Talebi - Ankara

Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen) Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kamuda aynı işi yapanlar için uygulanan farklı istihdam modellerinin çalışanların motivasyonunu bozduğunu söyledi.

Büro Memur-Sen'den Kamuda Tek Tip İstihdam Talebi - Ankara
Yazgan, "200 bine yakın sözleşmeli ve 4/C’li personel bir an önce kadroya alınmalı ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu revize edilerek tek tip istihdam modeli oluşturulmalı.” dedi.

Yusuf Yazgan, bir açıklama yaparak, aynı işyerinde, aynı işi yapmalarına rağmen memurları A-B-C olarak sınıflandırmanın adaletsizlik olduğunu belirterek, kamudaki farklı istihdam modellerinin kaldırılarak tek tip istihdamın olması gerektiğini savundu.

Yazgan, “Devlet memurları, 1965 yılında yapılan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yönetiliyor. Artık bu kanun günümüz şartlarına ayak uyduramıyor. 47 yıllık kanunun üzerinde birçok değişiklik yapıldı. Kanun adeta yamalı bohçaya döndü. Aynı işi yapmalarına rağmen çalışanlar farklı istihdam modelleriyle gruplara ayrıştırıldı. Bu ayrıştırma çalışanların moral ve motivasyonunu bozmaktadır. Bunun için Devlet Memurları Kanunu bir an önce yeniden revize edilmelidir. Yapılacak yeni kanunda tek tip istihdam modeli yer almalı ve sözleşmeli veya başka şekildeki istihdam modellerinin önü kapatılmalıdır.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl sözleşmelilerin kadroya alındığını ancak 200 bine yakın 4/B’li ve 4/C’li personelin bu alımın dışında tutulduğuna da işaret eden Yazgan, şunları ifade etti: “Bu durum özellikle 4/C’lileri mağdur etti. Başta TÜİK ve Adalet bakanlığı olmak üzere birçok kurumda 45 bine yakın 4/C’li çalışıyor. Devlet, kamunun daimi ve asli görevlerini sürekli istihdam edilen ‘geçici personel’ statüsündeki bu personele gördürerek büyük bir haksızlığa imza atıyor. 4/C’li personel, kadrolu memur gibi çalışmasına rağmen her yılsonu işten çıkarılmakta, ‘amir kabul ederse’ yeni yılda işine geri dönmektedir. Çalışması amirin iki dudağının arasında olan ve her gün işten çıkarılma korkusuyla yaşayan 4/C’lilerin özlük hakları da bulunmamaktadır. Kazandığı parayla kıt kanaat geçinen 4/C’li personel, aile yardımı, iş güvencesi, askerlik dönüşü işe başlama, ücretsiz izin hakkı, eş, hastalık, eğitim nedeniyle atama, giyecek ve yiyecek yardımı gibi haklardan da yararlanamamaktadır. Çalışanların kendini işine verebilmesi ve çalışma barışının sağlanması için sözleşmeli ve 4/C statüsündeki personel bir an önce kadroya alınmalıdır. Sözleşmelilerin ve 4/C’lilerin mağduriyetlerini toplu sözleşme masasına taşıyacağız.”