Akseki, Bin 24 Endemik Bitki Türünü Botanik Turizmine Kazandırmak İstiyor

Antalya Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Toroslardaki bitki türü zenginliğini eko ve botanik turizmine kazandıracaklarını söyledi.

Akseki, Bin 24 Endemik Bitki Türünü Botanik Turizmine Kazandırmak İstiyor
Çeviren, Torosların eteğinde bulunan Akseki'de bin 24 çeşit endemik bitki türü bulunduğunu belirtti.

Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu'yu makamında ziyaret etti. Kaymakam Çeviren, Akseki'nin çok zengin endemik bitki türüne sahip olduğunu söyledi.

Çeviren, bunun eko ve botanik turizmine kazandırılması için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın 300 bin lira maliyetli proje hazırladığını kaydetti.

Çeviren, proje kapsamında Antalya'ya gelen, doğa ile baş başa kalmak isteyen turistlerin Torosların doğal güzelliği ve bitki türü çeşitliliğini yerinde görme imkanına sahip olacaklarını söyledi.

Kaymakam Çeviren, geçen yıl Akseki Çukurköy'de nesli tükenmekte olan bir nohut türünün, Konya Selçuk Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran tarafından koruma altına alındığını ifade etti.

Çeviren, 5 dönüm üzerinde koruma altına alınan besin değeri yüksek Cicer heterophyllum-Kaşani cinsi nohut türünün, ülke ve dünya gıda ihtiyacını karşılamada önemli bir boşluğu dolduracağına inandıklarını ifade etti.

Antalya'yı, İç Anadolu Bölgesi'ne bağlayacak olan hızlı tren projesinin Akseki'de eko ve botanik turizmini daha yaygın hale getireceğine inandıklarının altını çizen Çeviren, projenin hayat bulması ile birlikte Antalya'ya deniz, kum ve güneş turizmi için gelen yabancı konukların Torosların ekolojik zenginliğini yerinde görme imkanı bulacaklarını söyledi.

Çeviren, "Akseki, dünyanın en zengin endemik bitki türüne sahip. İlçemiz sınırları içinde resmi tescilli bin 24 endemik bitki türü yetişiyor. BAKA'nın hazırladığı Botanik Bahçesi ile bölgemizi eko ve botanik turizminde cazibe merkezi yapmak istiyoruz. Avrupalı doğa severleri Akseki'ye bekliyoruz." dedi.

Eko ve botanik turizmi yanı sıra Akseki ve İbradı ilçeleri sınırları içinde, doğa ve mağara turizmini yaygınlaştırmak için çalışma yaptıklarını anlatan Çeviren, konusunda uzman bir ekiple bölgede mağara ve kanyon arama çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi. Toroslarda, eko ve doğa turizminin yaygınlaşmasında İbradı'nın Ormana beldesi Ürünlü köyü sınırları içinde bulunan Altınbeşik Mağarası'nın artı değer olduğuna dikkat çeken Çeviren, bölgede çok sayıda mağaranın gün yüzüne çıkmayı beklediğini kaydetti.

Çeviren, "Bölgemizde bugüne kadar mağara araştırmacılığını yabancılar yapmış. Kendi insanımız niye yapmasın. Bölgemizdeki bilinmeyen mağaraları bir bir gün yüzüne çıkartarak turizme kazandıracağız." diye ifade etti .