Meclis Toplantısında Tarışma

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin nisan ayı ilk toplantısında encümen üyeliği seçiminde CHP Grup Sözcüsü Erdem Armen'in dışında CHP'li Meclis Üyesi Kadir Alkış'ın da 5 kişiyi aday göstermesi, CHP Grubu'nda tartışmalara neden oldu.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin nisan ayı ilk toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın başkanlığında Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Meclise katılan Festival Çarşısı ve Halk Pazarı esnafı, kendi bölgelerinde yapılacak düzenlemeler için Başkan Akaydın'a ve meclis üyelerine teşekkür ederek, çiçek verdi. Mecliste, Mart ayına ait karar özetlerinin okunmasının ardından encümen üyeliği seçimine geçildi.

Encümen Üyeliği için CHP Grup Sözcüsü Erdem Armen, kendisiyle birlikte Remzi Sadi, Mustafa Karaman, Gürsel Karabayır, Hüseyin Kazancı'yı önerdi. CHP'li Belediye Meclis Üyesi Kadir Alkış da söz alarak, Mustafa Yılmaz, Baki Çelik, Recep Tokgöz, Turgay Genç ve Deniz Filiz'i aday olarak teklif etti.

Kendi partisinden ikinci bir isim listesinin önerilmesine itiraz eden Erdem Armen, CHP Grubu'nda 5 kişinin ismi konusunda karar alındığını, Alkış'ın önerdiği isimlerin geçersiz sayılması gerektiğini savundu. Başkan Akaydın ise böyle bir durumun söz konusu olamayacağını söyleyerek, Armen'in itirazını reddetti.

-Encümen üyeliği seçiminde kriz-

Kapalı zarf usulüyle yapılan seçimde, Mustafa Yılmaz 21, Baki Çelik 20, Remzi Sadi ise 19 oy aldı. Diğer üyeler ise 9'ar oy alınca, yönetmelik gereği eşit oy alanlar arasında kura çekimi yapıldı.

Kura çekiminin ardından Turgay Genç ile Gürsel Karabayır'ın encümen üyesi olmasına karar verildi ancak Erdem Armen'in önerdiği listede yer alan Gürsel Karabayır, ''Ben böyle bir şeyi kabul etmiyorum'' diyerek istifa ettiğini açıkladı.

Tekrar yapılan kurada ismi çıkan Mustafa Karaman da adaylıktan çekildi.

CHP Belediye Meclis Üyesi Remzi Sadi söz alarak, önce Armen'in listesindeki isimlerin kararlaştırıldığını, ancak meclisteki gelişmelere göre ikinci bir liste daha çıktığını anlattı. Kimsenin bu karardan rahatsız olmamasını isteyen Sadi, ''Bu durumu grup kararına karşı gibi algılamayın. Gürsel Karabayır ile Mustafa Karaman'ın kararlarını yeniden gözden geçirmelerini istiyorum'' dedi.

Gürsel Karabayır'ın, ''Bu konuyu CHP İl Başkanımıza sormak istiyorum'' sözü ise tartışmalara neden oldu. Karabayır'ın sözüne itiraz eden Başkan Akaydın, ''Burası meclis, CHP İl Başkanı'na soramazsın, o tarafa değil, bize doğru bakarak konuşun'' diye Karabayır'ı uyardı.

Meclisi izleyen CHP İl Başkanı Özer Ülken ise Gürsel Karabayır ve Mustafa Karaman'a bakarak, encümen üyeliğini kabul etmelerini istedi. Mustafa Karaman farklı görüşlere saygılı olduklarını ancak grup dışında hareket edilmesini hoş karşılamadıklarını söyledi.

Karaman önce çekilme kararından vazgeçtiğini açıkladı, ancak tartışmaların devam etmesinin ardından çekildiğini kaydetti.

Başkan Akaydın, encümen üyeliğine Mustafa Yılmaz, Baki Çelik, Remzi Sadi, Turgay Genç ve Gürsel Karabayır'ın seçildiğini, Karabayır'ın istifasını yazılı olarak da yapması gerektiğini belirterek, konunun bir sonraki mecliste değerlendirileceği açıkladı.

-Oylamaların açık ya da gizli yapılması tartışmalara neden oldu-

Plan ve Bütçe Komisyonu seçiminde de oylamanın gizli ya da açık yapılması konusunda tartışma yaşandı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, seçimin kapalı oylanmasını istedi. Üyelerin birlikte görev yaptıklarını, yüz yüze baktıklarını kaydeden Tütüncü, açık oylamanın hoş olmayacağını belirtti.

Tütüncü'nün bu önerisi de mecliste polemiğe neden oldu.

CHP Grup Sözcüsü Armen, açık oylamada herhangi bir sakınca görmediklerini söyledi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de kapalı oylamanın usule aykırı olduğunu belirterek, Akaydın'ı uyardı.

Başkan Akaydın, ''Tartışmadan hoşlanmıyorum. Dersimi çalışarak geldim, hukuki açıdan bunları inceledim. Herhangi bir sıkıntı bulunmuyor'' dedi.

Seçimin kapalı ya da açık olarak yapılması oylandı, 21'e karşı 9 oyla seçimin kapalı yapılması kararlaştırıldı.

CHP grubundan iki listenin sunulduğu Plan ve Bütçe Komisyonu'na CHP'li üyelerden Kadir Alkış ile Baki Çelik 21'er, Remzi Sadi 20, Deniz Filiz 16, AK Partili meclis üyelerinden Adlıhan Dere ile Zafer Yörük 20'şer ve Ayşe Güliz Yılman da 18 oyla seçildi.

-Diğer komisyonlar-

Yapılan kapalı oylamada, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na Kadir Alkış, Mustafa Yılmaz, Remzi Sadi, Turgay Genç, Zeki Çevik, Yaşar Tabur, Murtaza Tamyürek, Çevre ve Sağlık Komisyonu'na Kadir Alkış, Baki Çelik, Turgay Genç, Deniz Filiz, Mehmet Mekik, Zafer Yörük ve Ayşe Güliz Yılman, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'na Baki Çelik, Kadir Alkış, Deniz Filiz, Remzi Sadi, Cihan Bulut, Zafer Yörük, İsmail Tosun, Ulaşım Komisyonu'na Kadir Alkış, Baki Çelik, Adlıhan Dere, Cihan Bulut, Deniz Fırat Budak, Deniz Filiz ve Mehmet Mekik, İsim Verme Komisyonu'na Ayşe Güliz Yılman, Remzi Sadi, Zafer Yörük, Kadir Alkış ve Baki Çelik, İsmail Tosun ve Erdem Armen, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na Deniz Filiz, Ayşe Güliz Yılman, Mehmet Mekik, Adlıhan Dere, Mustafa Karaman, Remzi Sadi ve Baki Çelik seçildi.

Meclis toplantısı Cuma gününe ertelendi .
Kaynak: AA