Silvan'da Murat Şenlikleri Başladı

Diyarbakır'ın Silvan ile Kulp İlçe Kaymakamlıkları tarafında düzenlenen Muaz Bin Cebeli anma etkinliklerine binlerce kişinin katılımıyla başladı.

Silvan'da Murat Şenlikleri Başladı
Silvan'a bağlı Kumgölü köyünde bulunan Muaz Bin Cebel türbesi nedeniyle Diyarbakır Valiliği, Silvan-Kulp Kaymakamlıkları tarafında organize edilen Murat Şenliklerinin birinci gününde anma programı düzenlendi.

Anma programına Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Silvanlı sevenleriyle buluştu. Silvan'daki Murat Ovası'nda bin 500 yıldan bu yana devam eden ve 3 gün 3 gece süren Murat Şenliklerinin birinci gününde düzenlenen anma programına Şair ve Yorumcu Serdar Tuncer, Grup Dergah ilahi grubu ile Dicle Üniversitesiİlahiyat Fakültesi Hadis ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof Dr. Nihat Hatipoğlu'nun yaptığı söyleşiyle sevenleriyle buluştu.

Silvan ve Kulp ilçeleri sınırları arasında bulunan Hz. Muhammed (S.A.V) döneminde genç yaşta İslam ordularında komutanlık yapan Muaz-i Bin Cebel'e ait olduğu söyleyen türbenin bulunduğu Murat Ovası'nda, bu yıl yapılan anma programıyla binlerce kişi katılırken, kurulan çadırlarla ova, çadır kent görümüne büründü.

Her yıl tefler eşliğinde zikir yaparak, dua eden binlerce kişi,şenliklerin üçüncü gününde genç kadınlar ve erkekler ellerine kına yakarak, ağaçlara bağladıkları bezlerle dileklerinin kabul olması için dua ediyor. Şenliklere gelen kadınlar hastalıklarından korundukları gerekçesiyle ellerine aldıkları taş ve türbe beziyle çocukların kafalarına ve vücutlarına sürüyor. Atlarını şenlik alanına getiren köylüler de düzenledikleri at yarışlarına katıldı.

Şenliklere çocukluğundan beri katıldığını belirten 50 yaşındaki Mehmetcan Sola, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çeşitlikentleri başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafından insanların her yıl bu kutlamalara katıldığını söyledi.

Sola, "Her yıl on binlerce kişinin gelmesine rağmen türbede cami, su, elektrik, yol sorunu kaymakamlık tarafında yapılan çalışmalarla azda olsa giderildi. İş adamı kaya çelik tarafında ise daha önce burada cami ve vatandaşların tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için tuvaletler yapıldı" dedi

Muaz Bin Cebeli anma programında vatandaşlardan yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, "Daha önce türbede gerekli çalışmalar yapılmamış, hayırsever vatandaşları tarafından yapılan çalışmaların dışında kaymamızın girişimleri sonucu bu yıl türbenin etrafı ve çevre düzenlenmesiyle ilgili çalışma yapılarak güzel bir alan oluşturulmuş, şenliklerin daha rahat yapılabilmesi için gelecek yıl bizlerinde katkılarıyla yol asfalt çalışmasını yaparak vatandaşların daha rahat birulaşımı sağlayarak, çevre ve barınma sorunlarını da çözeceğiz" ifadelerini kullandı

Düzenlenen anma programına Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Silvan Kaymakamı Yunus Sezer, Kulp Kaymakamı Numan Tahir Şimşek, Vali Yardımcıları, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mehmet Murat Toprak, DSİ 10 Bölge Müdürü Turkay Türközü, DSİ 10 Bölge Müdür Yardımcısı Fırat Tutşi, AK Parti Silvan İlçe Başkanı Nedim Kılıçaslan, AK Parti Kulp İlçe Başkanı Veysel Çelik, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, İl Özel İdare Müdürü Ahmet Akyol, Kumgölü Köy MuhtarıSelim Altunterin daire amirleri, müdürler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma törenine katılan Serdar Tuncer, Grup Dergah ve Nihat Hatipoğlun'a Silvan ve Kulp Kaymakamlıkları tarafından plaket verildi .