Kral Kaya Mezarlarına Çevre Düzenlemesi

Amasya Belediyesi tarafından tarihi özellikleriyle ziyaretçi akınına uğrayan Kral Kaya Mezarları'nda çevre düzenlemesi çalışmaları başlatıldı.

Çevre düzenlemesinin gerçekleşmesinden sorumlu Selcan Zeynep Keçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kral Kaya Mezarları ve çevresini daha güzel bir görünüme kavuşturmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Düzenlemeler kapsamında boş alanlara kökü olmayan fidanlar dikerek yeşil bir çevre oluşturduklarını ifade eden Keçe, şunları kaydetti:

''Belediye olarak şehrimizin tarihi Kral Kaya Mezarları ve çevresine daha güzel bir görünüme kavuşturmak amacıyla çevre düzenlemesi başlattık. Düzenleme kapsamında sit alanı olmasından dolayı çevreye kökü olmayan fidanlar dikiyoruz. Göze hoş gelen bu fidanlar sayesinde ziyaretçiler daha güzel bir çevre görecekler. Yine Kral Kaya Mezarlıklarını ziyaret eden vatandaşlarımız buraya çıkarken çok yoruluyor. Onlar içinde Kral Kaya Mezarları yollarının kenarına dinlenme yerleri kuracağız. Amacımız şehrimizin tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret eden vatandaşların en rahat şekilde bu yerlerimizi gezmesidir. Bizler de bunun için bugün itibarıyla çalışmamızı başlattık.''

-Kral kaya mezarları-

Helenistik dönemde, Amasya'yı İÖ. 333'den İÖ. 26'ya kadar başkent olarak kullanan Pontus krallarına ait olan kral kaya mezarları, Harşena Dağının güney eteklerine, kalker kayalara oyularak yapıldı.

Kral kaya mezarlarının en büyüğü, galeri ve merdivenlerle çıkılan, batı yönündeki en son mezardır. Bu mağaranın yüksekliği 15 metre, genişliği 8 metre, derinliği ise 6 metredir. Mezar odasına girişi, diğer mezarlardaki kapılardan daha yüksektir. ''Büyük Kral Mezarı'' olarak da adlandırılan mezar, cephe itibariyle pek çok tahribata uğramıştır.

Kral kaya mezarları bazı dönemlerde hapishane ve cezalandırma mekanı olarak da kullanılmışlardı. VI. Mithridates, kendisi ile yapılan barış görüşmelerinde zorluk çıkaran Romalı elçileri, demiryolu geçidinin hemen üzerinde yer alan mezara hapsetmiştir.

1075'te Amasya'yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, mezarların içindeki Pontus devrinden kalma gömüleri kaldırtmış. Yine o dönemde, Hristiyan keşişlerin bu mağaralarda inzivaya çekildikleri bilinmektedir .