Nevruz Bayramı Kutlanıyor

Devlet Resim Heykel Müzesi bahçesindeki kutlama töreni, renkli görüntülere sahne oldu Kültür ve Turizm Bakanı Günay, konuk büyükelçilerle beraber Nevruz ateşi yaktı ve demir dövdü Türk cumhuriyetlerinden toplulukların sahne aldığı gösterilerde sanatçılar kaynaşırken, sahnede gösteri yapan seğmen ekibine Rus topluluklar da Ankara havaları eşliğinde oynayarak eşlik etti Günay, Afganistan'da düşen askeri helikopterde şehit olan 12 askere, şair Arkadaş Zekai Özger'in ''Kan Reçetesi'' şiirinden dizelerle veda etti ANKARA Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı üyesi ülkelerden gelen sanatçıların katılımıyla Ankara'da Devlet Resim Heykel Müzesi bahçesinde Nevruz kutlaması, renkli görüntülere sahne oldu.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kasainov, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Türk dünyasından topluluklar ve öğrenciler katıldı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, Nevruz'un Avrasya'da yaşayan halkların ortak bayramı olduğunu söyledi. Çok anlamlı bir bayram olan Nevruz'da güzelliğin, hoşgörünün, barışın ve bağışlamanın öne çıktığını ifade eden Kaseinov, ''Nevruz'un tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum'' dedi. Türk dünyasından toplulukların TÜRKSOY'un girişimleriyle Ankara'ya konuk edildiğini aktaran Kaseinov, bu yıl Sincan-Uygur bölgesinden de katılımcıların olduğunu belirtti. Kaseinov, Nevruz'u, ''Kötülükler yok olsun. Aydınlansın dört bir yan. Tüm dünyanın ortak bayramı Nevruz kutlu olsun'' sözleriyle kutladı.

-Bakan Günay'a Kazakistan devlet madalyası- Törende, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in mesajını okudu.

Tüymebayev, daha sonra Nazarbayev'in kararıyla Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 20. yıl dönümü devlet madalyasını Günay'a takdim etti. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, konuşmaların ardından konuk büyükelçilerle Nevruz ateşi yaktı ve demir dövdü. Daha sonra, TÜRKSOY üyesi ülkelerden topluluklar, şarkılar ve dans gösterileriyle sahne aldı. Nevruz ile gelen baharın renklerini taşıyan kostümleri ile performanslarını sunan topluluklar, izleyenlerden büyük alkış aldı. Sincan Uygur Bölgesi'nden topluluğun da yer aldığı gösterilerde Türkiye'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu ile Ankara Kulübü seğmen ekibi de izleyici karşısına çıktı. Seğmenlerin Ankara havaları eşliğindeki gösterisi sırasında Rusya Federasyonu'ndan bir topluluk da oyun havalarına sahnenin yanındaki bekleme alanında oynayarak eşlik etti. Bakan Günay ve katılımcılara, bolluk, bereket ve aydınlığı temsil eden, tepsi içine dizilmiş haşlanmış yumurta, çimen, mum ve kuruyemişin olduğu ''semeni'' takdim edildi. Semenideki yumurtaları alan konuk büyükelçiler yumurta tokuşturdu. -Şehitlere veda- Toplulukların gösterilerinin ardından izleyicilere hitap eden Bakan Günay, Afganistan'da askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 12 askerin dün toprağa verildiğini anımsattı.

''Barış ve yardım götürmek için giden çocuklarımızın, kardeşlerimizin 12'sini dün Ankara'da ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde toprağa verdik'' diyen Günay, şair Arkadaş Zekai Özger'in ''Kan Reçetesi'' şiirinden dizeler okudu. Günay, şöyle konuştu: '' diyerek onları toprağa ve kalbimize gömdük. Bugün onları rahmetle bir kez daha selamlıyorum ve uğurluyorum. Bugün yeni bir güne gözümüzü açtık. Daha güneşli ve daha umutlu bir güne. Diliyorum ki bir daha Türkiye'miz, bölgemiz, dünyamız, hiçbir insanımız, hiçbir evimiz, hiçbir yuvamız, hiçbir kardeşimiz böyle acılar yaşamasın.

21 Mart'larda ve bütün gelecek 21 Mart'larda bölgemizde, dünyamızda, ülkemizde, evlerimizde, bütün yaşam alanlarımızda sadece barış olsun, sadece kardeşlik olsun ve sadece bolluk olsun. Nevruz'unuz kutlu olsun.'' Günay, daha sonra konuk topluluklarla hatıra fotoğrafI çektirdi .