Askeri Köyde Bayram

Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Sultaniye köyü, Büyükkaraağaç Mahallesi sakinleri 30 yıldır sürdürdükleri mücadelede mutlu sona ulaşıyor.

Askeri Köyde Bayram
1980 ihtilalinin ardından Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı 'nın güvenliği gerekçe gösterilerek askeri alan içine alınan Sultaniye 'ninBüyyükkaraağaç Mahallesi sakinleri, 30 yıldır askerlerin köyü boşaltmalarını istemeleri karşısında hukuk savaşı vermişlerdi.

ALT KOMİSYON 2B YASASINI BEKLEDİ Son üç yıldır Ak parti Muğla milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi 'ne taşınan köylülerin sıkıntısı, en son 23 Aralık 2011 tarihinde Türkiye Büyük millet Meclisi Dilekçe Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol ve CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci Muğla'ya gelmişti. Komisyon üyelerini AK Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden ve CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir de eşlik etmişti. Komisyon tarafından Sultaniye köyünde köylülerin, Aksaz Deniz Üs Komutanlığında da askerlerin görüşleri alınmıştı. TBMM Dilekçe Alt Komisyonu Başkanı AK parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Muğla 'daki inceleme sonrası Sultaniye köyü sakinlerinin durumunun 2B yasasının çıkmasından sonra kesinleşeceğini belirtmiş ve 2B yasası bekleniyordu.

6 AY İÇİNDE KADASTRO ÇALIŞMASI YAPILACAK TBMM Dilekçe Komisyonu, 6 yıldır sürdürdüğü kararlı mücadele sonrasında köylülerin haklarını kanun değişikliğiyle iade etme noktasına geldi. Komisyon, Sultaniye köyü ve benzer durumdaki yerleşim yerlerinde 6 ay içinde kadastro çalışmaları yapılması ve gayrimenkullere yeni tapu verilmesini içeriyor. İktidar ve muhalefet milletvekillerinin imzasını taşıyacak önerge, 2-B Kanun Tasarısı'nın Genel Kurul görüşmeleri sırasında düzenlemeye eklenecek. Tasarının 4. maddesinde yer alacak önergede, idarenin yanlış işlemleri nedeniyle doğan mağduriyetlerin giderilmesi hedefleniyor. Yeni düzenlemeyle, geçerli tapuları olmadığı için resmî anlamda haksız görülen köylüler, yeni tapularını aldıktan sonra topraklarının kamulaştırılmak istenmesi durumunda gayrimenkullerini değeri üzerinden satabilecek.

ÖNERGE GENEL KURULDA GÖRÜŞÜLECEK Komisyon tarafından 2B yasasının oylanması esnasında verilecek önergede şu hükümler yer alıyor: 'Askerî yasak bölgelerde kalan yerleşim yerlerinden Orman Kanunu'nun 17. maddesi uyarınca kamu kurumu lehine izin ve irtifak hakkı tesis edildiği için yapılamayan yerlerin kadastrosu en geç altı ay içerisinde tamamlanır. Bu alanlarda Orman Kanunu'nun 2/4'üncü maddesinin izin veya irtifak hakkı tesis edilen yerlerde orman kadastrosu yapılmayacağına ve ormanlık alanın sınırlarında daraltma yapılamayacağına dair hükmü uygulanmaz. Bu yerlerde tapu kayıtları veya orman kadastrosuna göre mülkiyet ve zilyetlik hakkı olanların kendi istekleri dışında mülkiyet ve zilyetlik haklarına son verilemez. Bu köydeki köylünün kullandığı taşınmazların, orman idaresinin 1980 tarihli hatalı işlemleriyle Milli Savunma Bakanlığı lehine irtifak hakkı tesis edilerek verildiği ve bu köyün yaklaşık 30 yıllık süreçte -işgalci konumuna itilerek- zarara uğratıldığı, mülkiyetlerindeki taşınmazlarının hukuka aykırı sınırlamalar nedeniyle piyasa değerlerinin oluşmadığı ve yasal bir gerekçe olmadığı halde düşük fiyatlarla kamulaştırılma yapılmak istendiği görülmüştür ' MUHTARDAN İL BAŞKANINA TEŞEKKÜR ZİYARETİ Sultaniye Köyü Muhtarı Rahim Yıldırım, 2B yasasının komisyonda kabul edilmesinin ardından Ak Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk 'ü ziyaret etti. Muhtar Yıldırım, “Yıllardır çektiğimiz sıkıntı sona eriyor. 2B yasası komisyondan geçti. Önümüzdeki günlerde genel kurula gelecek. Artık buradan geri dönüş olmaz. Köyümüze ait Büyükkaraağaç Mahallesi sakinleri bu karardan sonra rahat bir nefes aldı. 30 yıldır çektiğimiz sıkıntılar AK Parti iktidarında sona eriyor. Sorunumuzu ele alarak çözüme kavuşmasında emeği geçen milletvekillerimize ve AK Parti İl başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

“KONUYU KARARLI BİR ŞEKİLDE TAKİP ETTİK” Ak Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk, 2006 yılından bu yana konunun takipçisi olduklarını belirterek, “30 yıldır kangren haline gelen bir sorun daha çözüme kavuşuyor. Yıllardır asker ile köylüler arasında yaşanan bu sıkıntı 2B yasasının komisyondan geçmesinin ardından çözüme kavuşuyor. Bu köyümüzde Çanakkale Savaşı 'nda bu ülke toprakları için savaşmış gazilerimizin mezarları var. Geçen dönem Ak Parti Milletvekilimizi Mehmet Nil Hıdır, bu dönem ise yine Muğla Milletvekilimiz Yüksel Özden 'in ısrarlı takibi sonrası Aralık ayı sonlarında TBMM Dilekçe Alt komisyonu üyeleri köyde inceleme yaptılar. Gelinin noktada köylülerimizin 100 yıllık itibarı geri verilmiş olacak. Önümüzdeki günlerde Genel kurula gelecek olan 2B yasasındaki ek madde ile köylülerimizin 30 yıllık sorunu çözüme kavuşacak” dedi.
Kaynak: İHA