Gençleri Sigaradan Korumak İçin Okul Okul Gezip Eğitim Veriyorlar

Rota Eğitim ve Kültür Derneği ile AB Data Danışmanlık Şirketi, Ankara Etimesgut’ta eğitim gören lise öğrencilerini sigaranın zararları hakkında bilgilendiriyor.

2013 Haziran ayına kadar sürecek proje ile 15 bin öğrenciye ‘sigaraya başlamanın nedenleri’, ‘ergenlik çağının sigara alışkanlığına etkileri’, ‘arkadaş çevresinin sigara alışkanlığına etkileri, ‘sigara, bağımlılık haline geldiğinde ortaya çıkan sonuçlar’, ‘sigaradan kurtulmanın yolları’ anlatılacak.Sigara, birçok hastalığa neden olan zararlı alışkanlıklardan biri. Hayat kalitesini düşüren sigara, kanserin de en önemli nedenlerinden. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ‘dumansız hava sahası’ uygulamalarıyla sigara kullanma oranını her yıl azalıyor. 2012 yılında bu oran yüzde 27.1 olarak belirlendi. Ancak bu azalma özellikle 13-18 yaş arası gençlere pek yansımadı. Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği'nin 2012 yılında çeşitli illerde yaptığı araştırma, lise çağındaki gençlerde sigara kullanım yüksekliği gerçeğini gözler önüne serdi. Araştırma sonuçlarına göre, 13-18yaş arası gençlerin yüzde 33'ü sigara içmediğini söylerken, içenlerin oranının yüzde 67 olduğu görüldü.

Lise çağındaki kızların sigara içme oranı yüzde 49, erkeklerin ise yüzde 72 olarak belirlendiği araştırmada sigaraya başlama yaşının da ortalama 14 olduğu dikkat çekiyor.Lise çağındaki gençler arasında sigaranın bu kadar yayılmasını önlemeyi amaçlayan sivil toplum örgütleri çeşitli faaliyetler yapıyor. Rota Eğitim ve Kültür Derneği ile AB Data Danışmanlık Şirketi de Etimesgut ilçesindeki tüm liselerde ‘Dumansız Liseler Projesi’ ile sigaranın zararlarını anlatan eğitimler düzenliyor. AB Data Danışmanlık Şirketi Proje Koordinatörü Ramazan Özbakır, gençler arasında sigara içme oranlarının gelecek adına ürkütücü olduğunu belirtti.

Gençlerin arkadaş çevresi, kendini kanıtlama çabası, ergenlik psikolojisi, fizyolojik yapılarındaki değişmeler, karşı cinse olan ilgi gibi nedenlerle sigaraya başlayabildiğini hatırlatan Özbakır, lise çağındaki gençleri sigaranın zarları hakkında bilgilendirmek için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin alarak Etimesgut ilçesindeki liselerde bir proje başlattıklarını dile getirdi. Özbakır şu bilgileri verdi: “Rota Eğitim ve Kültür Derneği ile ortak proje hazırladık. İçişleri Bakanlığı’nın fonunu verdiği bir proje. Elvankent Bilgi Anadolu Lisesi, Güzelkent Anadolu Lisesi, Etimesgut Anadolu Lisesi’nde eğitim verdik. Toplam 15 bin öğrenciye Haziran ayı sonuna kadar anlayacakları şekilde bu eğitimleri vereceğiz. Öğrenci ve öğretmenlerden aldığımız geri dönüşümler çok iyi. Ülkemiz sigarayı azaltma konusunda iyi bir konuma doğru gidiyor. Gençlerin sigaraya başlamasını engellemezsek, bugün sigaraya karşı yapılan çalışmalar gelecek adına bir anlam ifade etmez.”Her hafta bir liseye gittiklerini ifade eden Özbakır, burada çocuk ergen psikolojisine hakim hocaların eğitim verdiğini vurguladı.
Sigara ve bağımlılık yapıcı maddelere karşı çalışmaların artması gerektiğine işaret eden Özbakır, “Biz lokal bir çalışma yapıyoruz. Bunun yaygınlaştırılması gerekiyor. Bizim çalışmalarımız neticesinde sigarayı bırakanlar oldu. ‘Ben zaten arkadaş çevremin etkisiyle içmeye başlamıştım, bu eğitimlerden sonra bıraktım’ diyenler oldu.” diye konuştu.

Okul yöneticileriyle de görüşüp, projenin ehemmiyetini anlattıklarını söyleyen Proje Koordinatörü Ramazan Özbakır, “Çocukların nelerden hoşlandığını, nelerden hoşlanmadığını, göz önünde bulundurarak, bam teline dokunan eğitimler veriyoruz. Ailelerde ve eğitim camiasında bu konuya hassasiyeti artırmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.