Kentsel Dönüşüm Başkent'te De Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 74 milyon nufüsa sahip Türkiye'de 20 milyon konut stoğu bulunduğunu ve 15 milyon konutun deprem hattı üzerinde bulunduğunu söyledi.

Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “10 yılda devlet eliyle 500 bin, özel sektör aracılığıyla 4,5 milyon konut yaptık. Sağlam ve mühendislik hizmeti alan konutlar bunlar. Ülkemizdeki konut stoğunu yenilemeliyiz. Afet riski, deprem riski taşıyan konutları yenilemeliyiz.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sincan Osmanlı Mahallesi Doğankent Yapı Kooperatifi’nde bulunan 5 bloğun yıkımıyla, Başkent’te kentsel dönüşümü başlattı. Toplam 15 bloklu Doğankent Sitesi’nin I, J, L, N, H blokları, taşıdığı yüksek risk nedeniyle törenle yıkıldı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve vatandaşlar katıldı.

Ankara’nın kentsel dönüşümde önemli bir yeri olduğunu belirten Ankara Valisi Alaattin Yüksel, “Etimesgut ilçemizde ilk uygulama başlamıştı. Cumhuriyet tarihinin en önemli çalışması olan kentsel dönüşümü önemsiyoruz.” dedi.

Kentsel dönüşüm ile ilgili çıkarılan 6306 sayılı kanunun bir seferberlik ruhu taşıdığını ve vatandaş odaklı bir yasa olduğunu belirten Bayraktar, “Benim vatandaşımın herşeyden daha önemli herşeyden daha öncelikli canıdır. Bu yasa insanlarımızın hayat hakkını korumaya yönelik bir yasadır. Bu yasa ile vatandaşlarımıza riskli evlerinizi tespit ettirin diyoruz. Benim evim sağlam mı sakat mı baksın diyoruz. 200’e yakın firma lisanslandırıldı. Karot ve diğer işlemlerle binaları inceleyecek. Ardından vatandaş kendi evini kendi dönüştürecek.” diye konuştu.

"DÖNÜŞÜM İÇİN BAKANLIĞIMIZA 200 BAŞVURU YAPILDI"

Dönüşümde devlet olarak her türlü yardımı yapacaklarını belirten Bayraktar, “Biz kira yardımı yapacağız.Yasanın öngördüğü kira yardımı yapılacak. Dalga dalga ülkemizin her tarafından 200’e yakın müracaat geldi dönüşüm için. Önce razı olan vatandaşlardan başlayacağız. Hazırlığını yapmış belediyelerden başlayacağız. Siyaset ayrımı yapmadan hangi belediye başarılı ise ve hangi belediye vatandaşı ikna etmişse oradan başlayacağız.” şeklinde konuştu.

"KREDİ DESTEĞİ ALAN KİRA YARDIMI ALAMAYACAK"

6,5 milyon konutu 20 yıl içinde afet , sel, deprem ve heyelan riski taşıyan ömrünü tamamlamış binaları şehirlerden söküp atacaklarını kaydeden Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Sincan’da bugün yapılan binaların tasfiyesi güzel bir adımdır. Vatandaş müteahhiti kendisi bulacak ve kendisi ihale edecek. Ev yaparken ve ev alırken kira ve kredi destiği vereceğiz. Bankadan alınan kredinin yarısını biz vereceğiz yarısını da müteahhit verirse kredi ödememiş olacaksınız. Ayrıca kira yardımı da yapılacak. Kredi yada kira yardımını seçebilecek vatandaş. Kredi desteği verilene kira yardımı yapılmayacak."

10 YAŞINDAKİ EMİR DEDESİNİN YIKILAN EVİNİ KAMERAYLA ÇEKTİ

10 yaşındaki Emir Taha Turgut, dedesinin oturduğu H bloğun yıkılma anını kamereya aldı. Dedesinin 10 yıldır sıva üstünde oturduğunu belirten Turgut, “Yapılan incelemede beton değeri 2 çıktı. Dedemin oturduğu evin yıkılışını hatıra olsun diye kayda aldım. Buradaki konutlar 2 şiddetindeki bir depremde bile yıkılacak kadar kötü. İyiki şimdi yıkılıp yenileri yapılacak.” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Erdoğan’ın yıkıma başlama talimatını vermesiyle iş makineleri riskli binaların yıkımına başladı.