Dış görünüşleri bile dehşet saçıyor

Moskova Hayvanat Bahçesi'ndeki teraryumda beslenen dünyanın en zehirli ve tehlikeli yılanları, sınırlı sayıdaki basın mensubuna gösterildi.

Dış görünüşleri bile dehşet saçıyor
Çin takviminde 2013'ün'Yılan Yılı' olması dolayısıyla vatandaşların yılanlara karşı artan ilgisini dikkate alan Moskova Hayvanat Bahçesi, başkentlilere yeni sürprizler hazırladı. Hayvanat Bahçesindeki teraryumda beslenen dünyanın en zehirli ve tehlikeli yılanları, yılbaşına sayılı günler kala, aralarında İHA muhabirinin de bulunduğu sınırlı sayıdaki basın mensubuna gösterildi. Teraryumun ziyaretçi girişine yasak bölümde tutulan yılanlar, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 derecelerde seyrettiği Moskova'da kendileri için hazırlanan sıcak ortamda farelerle beslenerek yaşamlarını sürdürüyor.

Aralarında ender türlerin de bulunduğu yaklaşık 120 yılan ile ilgili açıklamalarda bulunan bakıcılardan Sergey Kudryavtsev, “Dünyanın en zehirli yılanlarının suda yaşadığı biliniyor. Bizde ise karada yaşayan en zehirli yılanları görebilirsiniz. Özellikle karadaki en zehirli yılan olarak bilinen ve dünyada üç ayrı türü bulunan taipan yılanının her üç türünü burada besliyoruz. Burada ayrıca Afganistan çöllerinde yaşayan ve hiçbir hayvanat bahçesinde göremeyeceğiniz ender kobra türünü da görebilirsiniz. Dünyanın en zengin yılan koleksiyonuna sahip hayvanat bahçelerinden biri olduğumuzu söyleyebilirim. Tüm kıtalardan değişik yılan türlerini burada görmek mümkün. Buradaki bazı yılanlar, çok agresif davranış biçimlerinden dolayı hayvanat bahçelerinde beslenilmesi çok zor olan yılanlardır. Ama biz bu yılanları bile bilimsel araştırmalar için burada tutuyoruz. Alt katta bulunan ziyaretçilere açık sergide sadece zehirsiz piton yılanları bulunuyor. Buradaki yılanları ise çok tehlikeli oldukları için sergiye koymuyoruz” dedi.

Değişik halklar arasında yılanların en aptal veya çok akıllı hayvanlar olduğu şeklinde farklı inanışlar olduğunu belirten diğer yılan bakıcısı Dimitriy Vasilyev, ”Yılanları kutsamak ve ya kötülemek değil, onları iyi tanımak gerekiyor. Şimdiye kadar yılanlar hakkında bilgi yetersizliği dolayısıyla çok yanlış kanılar ortaya çıktı. Maalesef insanlar, yılanların beslenme tarzlarını dahi bilmedikleri halde, 2013'ün'Yılan Yılı' olması dolayısıyla evlerine yılan alıyorlar. Tabii ki satan esnaf, sadece işin ticari tarafını düşündüğü için yılanı kolayca pazarlayabiliyor. Ama insanlar, bu yılanları eve getirdikten sonra çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyorlar. Hazırlıksız insanların, eve getirdikleri yılanların kurbanı da olabileceklerini unutmamalarını istiyorum” diye konuştu.
Kaynak: İHA