Ulusal Elma Çalıştayı Başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanlığı’nın koordinasyonu ve Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlenen 'Ulusal Elma Çalıştayı' başladı.

Çalıştayda, ülke elma sektörünün mevcut durumu, sektörün güçlü ve zayıf yönleri ile dışsatımda karşılaşılan sorunlar ana tema olarak işleniyor. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, çalıştayın açılış konuşmasında, tarımın stratejik ve dinamik bir sektör olduğunu ve devamlı takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Burak, “Tarım desteklemesini 10 yılda 1.8 milyar TL’den 8 milyar TL‘ye çıkardık. Ar-Ge çalışmalarına hız verdik. Ar-Ge bütçemizi 10 milyar TL’den 130 milyar TL’ye yükselttik. 50 araştırma merkezinde 2 bin uzman personel ile Ar-Ge çalışmaları yapılmaktadır.” diye konuştu.

Ar-Ge çalışmaları sayesinde, pirinçte, ithalatçı durumda iken ihracatçı konuma geldiklerini söyleyen Burak, “Gerçekleştirdiğimiz çalıştay ile Bakanlığımız ve paydaşları bir araya getirerek, elma konusundaki sıkıntı ve problemleri de çözümlemeye çalışacağız.” dedi.

Meyve üretiminde hızlı bir artış olduğuna dikkatleri çeken TAGEM Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, Türkiye’de 10 yıl önce 13 milyon ton meyve üretilirken, bu yıl 18 milyon ton meyve üretimi gerçekleştirildiği bilgisini verdi. 10 yıl önce 2 milyon ton elma üretilirken, bu yıl 2 milyon 800 bin ton elma üretimi gerçekleştirildiğini söyleyen Şentürk, “Dünya ülkeleri ürettikleri elmanın yüzde 10’unu ihraç ederken, biz sadece yüzde 3’ünü ihraç edebilmekteyiz. Çiftçimiz çalışıyor, devletimiz çalışıyor ama ihraç edemiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye'nin, tüketim yapan ülkerlere, diğer üretim yapan ülkelerden daha yakın olduğunu vurgulayan Şentürk, Bakanlık olarak, 2023 yılında yeni kurulan havzalarla birlikte 3,5 milyon ton elma üretimi gerçekleştimeyi düşündüklerini, bu sebeple ihracatın önünün açılması gerektiğini söyledi.

Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek ise Türkiye’de üretilen elmanın yüzde 23’ünün Isparta’da gerçekleştirildiğini söyledi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz da Isparta’nın bir ilim şehri olduğunu, Gül’ü ile adının anıldığı gibi elması ile de anılacağını belirtti.

Çalıştaya; başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları, meslek örgütleri ve elma üreticilerinden 85 katılımcı iştirak etti. Çalıştayda alınan karar ve varılan görüş yarın kamuoyu ile paylaşılacak.