Türkiye’deki İlk Kazak Kreşi İstanbul’da Açıldı

Türkiye’de yaşayan Kazakistanlılara hitap edecek ilk kreş, İstanbul’da açıldı.

Türkiye’deki İlk Kazak Kreşi İstanbul’da Açıldı
Zeytinburnu’ndaki Kazak Türkleri Vakfı binasında faaliyete geçen kreşte yaklaşık 50 çocuk eğitim alacak.Maliyeti Kazakistan hükümeti tarafından finanse edilen kreş, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, İstanbul Başkonsolosu Arslan Dandıbayev ve Türkiye’de Yaşayan Kazakistanlılar Temsilcisi Abdulvahap Kılıç’ın da katıldığı bir törenle hizmete açıldı.
Zeytinburnu’nda yaşayan Kazakların da katıldığı kreşin açılış töreninde, yaşlı kadınların kreşe giren Büyükelçi Tüymebayev’in üzerine şeker atmaları ise renkli görüntülere sahne oldu. Bu durum karşısında şaşkınlığını gizleyemeye Büyükelçi, yere düşen şeker ve çikolataları toplayarak çocuklara verdi. Açılış töreninde kreşe Kazakça çocuk kitapları ve Kazakça çarkılar söyleyen oyuncak bebekler hediye eden Büyükelçi Türmebayev, kreşin Kazak çocuklarının ana dilerini öğrenmesinde ve adetlerini yaşamasında önemli rol oynayacağını söyledi.

Kazakistan’da bulunan Kazak-Türk Okulları’nda okuyan öğrencilerin, Rusça ve Kazakçanın yanı sıra Türkçe ve İngilizce de öğrendiğini dile getiren Büyükelçi Tüymebayev, dil öğrenmenin çok önemli olduğunu, ana dili öğrenmenin ise ondan da daha önemli olduğunu vurguladı.
Büyükelçi daha Sonra kreşe gelecek çocuklara hatıra fotoğraf çektirdi. Açılış töreninde mini bir gösteri de sunan Kazak çocuklar ise dans etti, şarkılar söyleyip şiirler okudu. Törende, Kazak milli çalgısı dombıra ile sahne alan bazı Kazaklar ise seslendirdikleri Kazakça parçalarla törene ayrı bir renk kattı.
Kreşinin açılış töreni, Kazak yaşlı kadınların teşekkür konuşmalarının ardından yapılan toplu dua ile Son buldu.
Kreş, Türkiye’de yaşayan Kazakistanlıların çocuklarına hizmet sunacak. Kreşte Kazakistan’dan gönderilen öğretmenler ve eğitmenler görev alacak.