Beninli Kadınlar Kayseri Mantısına Hayran Kaldı

Başbakanlık Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Menemen Belediyesi işbirliğiyle çömlekçilik eğitimi almak için Benin Cumhuriyeti'nden İzmir'e gelen sekiz kadın, alışkın olmadıkları bir gün geçirdi.

Beninli Kadınlar Kayseri Mantısına Hayran Kaldı
Menemen Bayanlar Kültür ve Dayanışma Derneği (MENBADER)'nin misafiri olan Beninliler, hayatlarında ilk defa Kayseri mantısı sıktı. Öğle yemeğinde de kendi elleriyle yaptıkları mantının tadına baktılar. Menemenli kadınlar derileri, dinleri ve dilleri farklı olmasına rağmen bütün içtenlikleriyle ağırladıkları Beninli hemcinslerine, ev yapımı baklava da ikram etti. Aynı dili konuşmamalarına rağmen rahatça anlaştılar. Yemekten sonraki kahve ve lokumla sohbet daha da tatlandı.İzmir'in Menemen ilçesinde 2008 yılından bu yana çeşitli faaliyetler yaptıklarını belirten MENBADER Başkanı Hanife Abanoz Yılmaz, Beninli kadınların geldiğini duyduklarını, kendileriyle tanışmak ve Türk insanının misafirperverliğini göstermek için derneklerine davet ettiklerini söyledi.

Onları ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarının altını çizen Yılmaz, "Türk kültürünü yakından tanımaları için mantı yaptık ve nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştık. Türkiye'ye has baklama, kahve ve lokum ikram ettik." dedi.

Beninli kadınların çok sıcakkanlı olduğunu da vurgulayarak, "İnşallah bir daha ülkemize gelirler ve kendilerini bir kez daha ağırlama mutluluğunu yakalarız. Türkiye'de bir dikili ağaçları olması için birlikte ağaç dikeceğiz." diye konuştu.

Beninli kadınlardan Elyise Agbekponou ise Türk insanının misafirperver olduğunu, ilk kez yediği Kayseri mantısını çok beğendiğini ve ülkesine gittiklerinde yapmayı deneyeceğini söyledi.

Hodjiho A.Pelagie'nin, mantıyı beğendiği için iki tabak yediğini söylemesi de herkesi güldürdü. Pelagie, "Ülkeme döndüğümde yapmaya çalışacağım. Yapabilirsek, ülkemdeki insanlara Kayseri mantısı yedirmeyi çok istiyorum. Baklava, mantı ve Türk lokumu gibi lezzetleri ülkemizin insanlarıyla paylaşacağız." dedi.

Ülkesine döndüğü zaman İzmirli kadınların misafirperverliğini, yaşadıklarını ve gördüklerini anlatacağını belirten Kinvo Affi ise, "Bize gösterdikleri sevgiyi, biz de elimizden geldiğince göstermeye çalıştık. Özellikle kadınların biraraya gelip bir şeyler yapması bizi etkiledi. Güç, beraberlikten doğar." şeklinde konuştu.

Yemeğin sonunda Beninli kadınlar, şarkılar söyleyip yerel danslarından örnekler verdi. Ayrıca hep bir ağızdan Türkçe olarak "baklava" ve "İzmir" demeleri büyük alkış aldı .