Bakan Günay, Andriake Onurlandırma Anıtlarını Açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Myra-Andriake Limanı Onurlandırma Anıtlarının açılışını yaptı.

Bakan Günay, Andriake Onurlandırma Anıtlarını Açtı
Açılış törenine Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Myra Andriake Kazıları Başkanı Prof.Dr. Nevzat Çevik, kazı ekibinden Öğretim Görevlisi Süleyman Bulut, çalışmayı yürüten arkeolog ve öğrencilerin yanı sıra daire amirleri katıldı.

Ortaya çıkarılan Onurlandırma Anıtları hakkında bilgi alan Bakan Günay, anıtların üzerindeki yazıtların çoğunun kralların eşlerinin isimlerini taşıdığını öğrenince, “Demre’nin ağalarına söylüyorum; herkes hanımının ismini bir taşın üstüne şimdiden yazsın” diyerek espri yaptı.

"HEP BİRLİKTE GELİŞTİRECEĞİZ" Günay, Demre'nin turizm potansiyeline hep inandığını söyleyerek, “Bu yıl bir çalışma başlattık. Sarnıç, yol üzerindeki iyileştirmeler ve Granaryum, müze dahil, hep beraber çalıştık. Demre’nin turizm potansiyelini hep birlikte geliştireceğiz. Demre’nin çok önemli kültürel merkezleri var. Demre halkından bir şey rica ediyorum; herkes kapısının önünü süpürsün. Çiçekler dikin. Siz de bize yardımcı olun. Burada irili, ufaklı birçok şey yapıyoruz. Myra’da çalışıyoruz, Noel Baba’da çalışıyoruz. Burguç’un etrafı çok güzel bir mekan haline geldi. Allah izin verirse marinanın bu ay içinde ihale sonuçları belli olacak. Önümüzdeki birkaç içinde marinanın inşaatı da başlayacak. Demre Antalya turizminin, Türkiye turizminin tarih zenginlikleri ile bilinen çok önemli merkezlerinden biri olacak. Seralarda da inşallah büyük bereket kazanırsınız ama turizmde de çok büyük bir bereket var. Bunu bilin ve bu konuda hep beraber çalışalım” diye konuştu.

Demre’nin Dünya Mirası Listesi'ne kalıcı olarak girmesi için çaba harcadıklarını da dile getiren Bakan Günay, hayallerinin Likya Müzesi ile gerçekleşeceğini belirtti.

ÖĞRENCİLER AÇILIŞ TÖRENİNDE ROMA SİKKELERİ BULDU Bu sırada çalışmalarına devam eden Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri, tören sahasının 10 metre yukarısında geç Roma dönemine ait sikkeler buldu. Kazı bölgesinde heyecanla buldukları sikkeleri hocalarına gösteren öğrenciler, tarihi eserleri tutanak altına alarak araştırmak üzere güvenli bir alana kaldırdı.

Açılış sonrası verilen kokteylde bir vatandaşın sorusu üzerine Finike-Demre arası bir iki tünelle geçildiği takdirde trafiğin çok rahatlayacağını söyleyen Günay, bu konuda Ulaştırma Bakanı ile konuştuğunu sözlerine ekledi

Kaynak: İHA