İsparta’da Eko Turizm Atağı

Isparta Valiliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliği ile yürütülen ‘Eko Turizm’de Yeni Meslekler: Isparta Üzerine Örnek Çalışma” konulu Hayat Boyu Öğrenme Projesi, düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

İsparta’da Eko Turizm Atağı
Proje ile doğal ve kültürel mirasın korunması ve eko turistik faaliyetlerde bölge kültürü ve geleneklerinin canlandırılması amaçlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Memduh Oğuz, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, Almanya, Slovenya, Yunanistan ve İtalya’nın proje temsilcileri ve bazı meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Programda yöneticilerin bir ilin bütün özelliklerini bilmesi gerektiğini belirten Vali Oğuz, “Yöneticiler bir geminin, bir teknenin, bir uçak gemisinin kaptanlarına benzetilebilir. Bütün yöneticiler için aile yönetimi, iş yönetimi, il yönetimi veya kurumların yönetimi için aynı benzetme yapılabilir. Bütün yöneticilerin bence ilk yapması lazım gelen nereyi ve neyi yönettiklerini tespit etmeleridir. Yönettikleri bir ilin bütün özelliklerini, kabiliyetlerini, imkanlarını anlamaya çalışmaları gerekmektedir. Bundan sonra da o ilin kabiliyetlerine, imkanlarına uygun bir hedef seçerek onu o istikamette yönetmeye çalışması gerekmektedir” diye konuştu.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ise, eko turizmin temelinde bir doğa felsefesinin var olduğuna değindi. Doğa felsefesini doğayla insanın bütünleştiği bir düşünce altyapısı olarak tanımlayan Akyıldız, “Doğaya egemen olmanın yolu, doğaya boyun eğmekten geçer. Doğa felsefesi, insanın aynı zamanda doğaya dönmesi ve kendini bulması anlamına gelmektedir. Bu proje, AB Projesidir. Avrupa Birliği ile bütünleşme projesinin somut uygulamalarından bir tanesidir. Avrupa Birliği ile bütünleşmek demek, özgürlük yolu demektir. Çünkü ülkeler arasındaki sınırlar ne kadar uzunsa, özgürlüğü kuşatan duvarlar da o kadar uzun demektir. Avrupa Birliği demek, özgürlük yolu demektir. Bunun sadece bölgesel bazda da tanımlanması gerekir. Aslında global özgürlüğün de yer yer tanımlanması gerekir. İşte bu bölgesel fonlarla ve daha sonra global fonlarla finanse edilen eylemlerin temeline doğa felsefesini de koyduğunuz zaman, insanlığın evrenle, doğayla yeniden anlaşmasıdır” şeklinde konuştu.

“ISPARTA’NIN TURİZMDEN ALACAĞI PAY ARTTIRILACAK”

AB Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından projeye 243 bin 883 bin euro hibe desteği verildiğini belirten Vali Yardımcısı Niyazi Can da, eko turizmin doğal çevrenin korunmasının öneminin anlaşılması, ilginin artması ile eş zamanlı olarak gelişme gösterdiğini anlattı. Eko turizmin yılda yüzde 25-30 oranında artış gösterdiğini bildiren Can, “Eko turizmi tanıtmak gerekirse doğaya duyulan özlemin ortaya çıkması, koruma ve gelişmeye dayalı olarak turizm potansiyelinin model olması ile ilgilidir. Eko turizm bir yandan ekolojik ve sosyal dengenin sağlanması, diğer tarafta doğal alanların korunmasında bir araç olarak görülmektedir. Isparta’da da eko turizm, kültürel ve tarihi değerleri yanında doğal güzellikleri ve biyolojik çeşitliliği ile her avantajı özel bir yere sahiptir. Güller ve göller diyarının incisi konumundadır. Türkiye Ekonomi Stratejisi 2023 Eylem Planı ve 2013 olarak değerlendirildiğinde ilimizde doğal, tarihi, kültürel ve coğrafi değerlerini koruma, kullanma dengesi içinde inanç turizmi, dağ ve doğa turizmi, sağlık turizmi, yayla turizmi, mağara turizmi için alanlarımız mevcuttur. Isparta’nın turizmden alacağı payı ve hizmet anlayışını artırmayı hedeflemekteyiz. Eko turizm noktaları belirlenerek ele alınması, bu değerlerin tanıtılması ve kullanım kriterleri belirlenerek çalışmalarımız devam edecektir” dedi

Kaynak: İHA