Siirt Valisi Aydın: 'Bize kurşun sıkan o çocuklar bizim evladımız'

Siirt Valisi Ahmet Aydın, 'Bugün eline silah almış bize kurşun sıkan o çocuk bizim evladımız' dedi.

Siirt Valisi Aydın: 'Bize kurşun sıkan o çocuklar bizim evladımız'
24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Aydınlar ilçesindeki İbrahim Hakkı İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende konuşan Vali Aydın, bu yıl ki töreni öğretmen öğrenci ilişkisinin sembolü haline gelmiş İsmail Fakirullah ve öğrencisi İbrahim Hakkı Hazretlerinin yaşadığı ilçede düzenlemeyi uygun gördüklerini söyledi.

Vali Aydın, gelecek yıllarda Türkiye genelindeki kutlamaların da bu ilçede yapılmasını ve böylece Türkiye'ye bir mesaj vermeyi arzu ettiklerini ifade ederek, ''Atatürk'ün açtığı çağdaş Cumhuriyette eğitimin geliştirilmesi için geçmişimize bakmamız lazım. Geçmişi yok sayarak, geleceğe yürüyemeyiz. Ecdadımız eğitimde nereye gelmiş, nasıl yapmış, bunu görmemiz lazım. Çünkü Avrupa'da şöyle bir sistem vardı. Rönesans'ı, dini dışlayarak bir yere geldiler. Ama maalesef bizde de belirli dönemler, dini bir kenara bırakıp eğitimi çağdaş medeniyete getirdik. Ama ne idiği belirsiz bir hale geldik. Onun için biz geçmişimizle de bütünleşerek, Yavuzlar, Fatihler çıkaran ecdadımızla bütünleşeceğimiz böyle bir sisteme girmemiz lazım'' dedi.

''Bir çocuk dağa çıktığı zaman bunun vebalini yüreğinizde hissetmeniz lazım'' diyen Aydın, dağda kurşun sıkan çocukların da bu ülkenin çocukları olduğunu, bu çocukların dağa çıkmasında başta öğretmenler olmak üzere çok kişinin sorumluluğu olduğunu savundu.

Vali Aydın, ''Allah korusun bir çocuk dağa çıktığı zaman bunun vebalini yüreğinizde hissetmelisiniz. 'O çocuğa bir şeyler verebilseydim, bir şeyler anlatsaydım bu çocuk gitmezdi' demeniz lazım. Bunda bizim de suçumuz var, müdürün de suçu var, öğretmenin de belki suçu var. Bugün eline silah almış bize kurşun sıkan o çocuk bizim evladımız. İlk geldiğimde de bunu söyledim. Hakikaten üzülüyorum. Keşke çıkmasa, keşke bir şeyler anlatabilsek. İnanın kaç kez kaymakamlığımda da yaşadım, terörist gelmiş teslim olmuş, 'Kaymakam bey babam bana 5 bin lira verseydi, ben bugün terörist olmazdım' diyen teröristten, öğretmenine, polise, jandarmaya kızmış ve böyle bir kızgınlıkla dağa çıkmış çok çocuk var. Maalesef gittikten sonra da geri dönemiyorlar. Öyle bir sistem içerisindedirler'' diye konuştu.

Vali Aydın, öğretmenlere bu konuda çok iş düştüğünü ifade ederek, öğrencilere bol kitap okutmaları tavsiyesinde bulundu.

Tören mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin yemin etmeleri ve yılın öğretmeni seçilen Bülent Ongan ile il genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceyle giren öğretmenlere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

Törene, Vali Yardımcısı Gürbüz Saltaş, AK Parti Siirt Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, İl Jandarma Komutanı Albay Feridun Yürekli, Aydınlar Kaymakamı Ahmet Yıldız, Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu ve öğretmenler katıldı.

Vali Aydın ve beraberindekiler daha sonra İbrahim Hakkı ve İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbelerini ziyaret etti.
Kaynak: AA