Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği, törenle açıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Edirne'nin uzun yıllar Osmanlı'ya başkentlik yapan, güzide bir kent olduğunu belirterek, kentin Balkanlar'ın başkenti olmasını arzu ettiklerini söyledi.

''Osmanlı'ya uzun yıllar başkentlik yapan bu güzide şehrimizde biz de temsil edilmekten büyük gurur duyuyoruz'' diyen Koru, Balkan Savaşları'nın üzerinden 100 yıl geçtiğini anımsatarak, 2012'nin Balkanlar için barış yılı olması arzusuyla çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını vurguladı.

Türkiye'nin Balkanlar politikasını daha etkin uygulamak ve belirlenen hedef doğrultusunda kamu kurumlarına destek olmak amacıyla temsilcilik açtıklarına dikkati çeken Koru, ''Arzu ediyoruz ki 12 ay boyunca temsilciliğimiz çalışmalarına devam etsin, çevre ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek için her şeyi yapsın. Türkiye, son 10 yıl içerisinde ekonomik olarak da önemli bir merhale aşmış durumda, 'Türkiye olarak kazandığımız ekonomik gücü komşu, dost ülkelere sirayet ettirelim' istiyoruz. Bunun için siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için buradaki temsilciliğimize büyük görevler düşüyor'' diye konuştu.

-Edirne Valisi Duruer-

Edirne Valisi Hasan Duruer de bazı şehirlerin tarihe tanıklık ettiklerini ve bu yönleriyle çok şanslı olduklarını anlattı.

Osmanlı'nın yükselişine, İstanbul'un fethine, büyük Osmanlı seferlerine, Balkanlar'ın fethine ve 1912'deki bozguna şahitlik eden Edirne'nin eski merkezi konumunu sürdürmek istediklerine işaret eden Vali Duruer, ''Edirne Valiliği olarak Edirne'nin eski merkez konumunu kültürde, sanatta, ticarette ve spor alanında kazanmak anlamında çalışmalar yapıyoruz. Bunda dışişleri temsilcimiz Elçi Metin Kılıç'ın da büyük emekleri var. Son 3 ay içerisinde 5 kez Balkanlar'a gitme fırsatını yakaladık. Ziyaretlerimizde, dışişleri temsilcilerinin son zamanlarda dışişlerindeki zihniyet değişikliğini çok güzel yansıttıklarını gözlemledik'' şeklinde konuştu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın da Edirne'de temsilcilik açmak istediğini belirten Duruer, açılacak temsilciliğin ve TİKA'nın müşterek çalışmalarının kent için çok önemli bir gelişme olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Koru, Edirne Valisi Duruer, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Dışişleri Edirne Temsilcisi Elçi Metin Kılıç, İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırmaları Merkezi Genel Direktörü Dr. Halit Eren ve protokol üyeleri kurdele keserek temsilciliğin açılışını yaptı.

Açılışa Türkiye'nin Filibe Başkansolosu Şener Cebeci, Burgaz Başkonsolosu Cem Ulusoy, Gümilcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener, Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Katerina Varvarigou, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Lubomir Popov, protokol üyeleri ve davetliler katıldı.

Muhabir: Salih Baran

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA