Odabaş: Kılıçdaroğlu'nun Sunduğu Rapor Emeklilerin Mağduriyet Sebebidir

Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü döneminde emeklilerle ilgili hazırlayıp 3’lü koalisyon hükümetine sunduğu raporun, emeklilerin mağduriyetinin sebebi olduğunu söyledi.

Emeklilerin sorunlarının tartışıldığı seminerde konuşan Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, emeklilerin sorunlarını dile getirdi. 21. yüzyılda emeklilerin köşelerine çekilip oturmasının beklenemeyeceğini belirten Odabaşı, “Güçlü, pasif bir sivil toplum olunabilmesi için emeklilerin de örgütlenmesi zaruri hale gelmiştir. Emekliler olarak tasarlanan tasarının TBMM’den geçerek önümüzün açılacağına ve örgütlenerek sivil toplumdaki onurlu yerimizi alacağımıza inanıyoruz. Avrupa’da emeklilerin sendikal hakları olduğu halde ülkemizde yalnız çalışanlara verilmiştir bu hak.” diye konuştu.

Yine çalışanlarda olduğu gibi emeklilerle pazarlık hakkının olmadığını aktaran Odabaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: “2010 referandumunda toplu sözleşme hükümlüleri emeklilere de yansıtılır, ibaresi bizleri sevindirmişti. Örgütlü toplum her zaman üretime taliptir fakat örgütsüz toplum güdülmeye muhtaçtır.” CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, SSK Genel Müdürlüğü döneminde emeklilerle ilgili hazırlayıp 3’lü koalisyon hükümetine sunduğu raporu hatırlatan Odabaş, “Bu emeklilerin mağduriyetinin sebebidir. Emeklileri üretmiyor gerekçesi ile milli gelirden ve kalkınmadan pay verilmemesi yönündeki rapor biz emeklileri Son derece mağdur etmiştir. Ecevit hükümeti döneminde çıkartılan bu yasanın AK Parti döneminde de uygulanması emeklileri açlık ve yoksulluğa mahkum etmiştir.” ifadelerini kullandı. AK Parti hükümetini de eleştiren Odabaşı, 10 yıllık iktidarları döneminde en çok mağdur edilen kesimin emekliler olduğunu ileri sürdü. Bu hükümet döneminde çalışanlarla emekliler arasındaki ücret uçurumunun daha çok açıldığını iddia eden Odabaşı, iktidara tepki gösterdi. Çalışanlara yapılan zam ve verilen ek ödemelerin emeklilere verilmediğini savunan Odabaşı, hükümetin az maaş alana az, çok maaş alana çok sözü verdiğini hatırlattı. Emniyetten ve MİT’ten emekli olanlara 100 TL ek ödeme yapıldığını bildiren Odabaşı, bunun diğer emeklilere verilmemesini de eleştirdi.

Odabaşı, genel itibari ile bir emeklinin onurlu yaşayabilmesi için en az 1850 TL alabilmesi gerektiğinin altını çizdi.